V Uherském Hradišti došlo v roce 1969 k nevídané události. V centru města přesunuli kapli

6. ledna 1969 došlo v Uherském Hradišti k události, která v tehdejším Československu neměla obdoby. Byla přesunuta budova kaple svatého Šebestiána v centru města.

V Uherském Hradišti na Palackého náměstí upoutá pozornost návštěvníků barokní kaple, která byla postavena císařskými vojáky v roce 1715 jako poděkování za odvrácení morové epidemie. Jde o kapli svatého Šebestiána, s jejíž historií se pojí jeden velmi zajímavý moment. V roce 1969 byla totiž kvůli rozšíření komunikace vyzvednuta na úroveň okolního terénu a posunuta o několik metrů.

Pro tento přesun bylo využito technologie československého patentu Dr. Wünsche a Ing. Šuláka. Bylo to vůbec poprvé, kdy se v Československu podobný způsobem transportovala nějaká stavba.

Jak popisuje historik Slováckého muzea Pavel Portl, přípravné práce začaly už na podzim v říjnu roku 1968. Samotný přesun začal 6. ledna, kdy byla přesunuta o dva metry a následující den 7. ledna o dalších sedm metrů.

Stejný postup byl o šest let později zopakován při přesunu kostela Nanebvzetí Panny Marie v Mostě, kde stavbu vážící přibližně 12 tisíc tun posunovali o plných 841 metrů. 

V reportáži redaktorky Českého rozhlasu Zlín Markéty Macháčkové historik Slováckého muzea Pavel Portl přiblížuje význam a podrobnosti přesunu budovy kaple na Palackého náměstí v Uherském Hradišti a historička Blanka Rašticová přidává svou osobní vzpomínku na tuto událost.

Spustit audio

Související