Václav Souček: Míra úzkosti

Podle zprávy o nové studii kanadských vědců zdravá míra úzkosti posiluje paměť. Jaká míra úzkosti je ještě zdravá, a která je přes pomyslnou čáru, zůstává zatím nedopovězeno. 

Poměrně objemná míra úzkosti vede poměrně velkou množinu naší společnosti k rozličným projevům nespokojenosti, s pamětí souvisícím; nadto rozdílným jako noc a den.

Tak například se většinová veřejnost nesmířila s úrovní církevních restitucí, na poslední chvíli za podivných okolností ve stavu zvýšené úzkosti držiteli mandátů odhlasovanou, ačkoliv souhlasí s tím, že co bylo ukradeno, má být vráceno.

muž - strach - úzkost

A hle - podobná většina veřejnosti protestuje se zvýšenou měrou úzkosti proti zvolení konkrétního poslance do čela kontrolní komise bezpečnostních sborů. K jeho zvolení došlo totiž rovněž za podivných okolností ve stavu jisté úzkosti držitelů mandátů.

Nová studie kanadských vědců, aplikovaná na naše poloměry, svědčí rovněž o působení opačném: paměť za jistých okolností výrazně posiluje míru úzkosti.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.