Václav Souček: Mustr

Pokud odhlédneme od oprávněného nepokoje u sousedů na Slovensku, nelze si nevšimnout výsledků hlasování SPD v Německu. Středo-levicová strana (podle zveřejněných údajů čítá 464 tisíc členů) absolvovala vzorně ukázněné referendum o účasti svého vedení v nově formované vládě s pozitivním výsledkem; přibližně dvě třetiny členů jsou pro, jedna třetina proti.

Že každá partaj ve volbách usiluje především o podíl na vládě, když už ne o nadvládu, je samozřejmé; pokud úsilí selže, nezbývá, než ustoupit do předem nepřipravených pozic. Zároveň jako by se Evropou ozvěnou nesl od úst k ústům výrok o tom, že „suchá je skýva opozice“.

Po několika měsících rozkolů se zdá, že SRN bude mít revitalizovanou koaliční vládu. Pro české, podobně vleklé vyjednávání máme blízko před očima mustr. Chtělo by to si přichvátnout, aby měl kdo právo jednat o revitalizované Evropské unii za nás. Aby to opět nebylo „o nás bez nás“.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.