Velmi malý zájem o pálení ovoce zatím hlásí pálenice na Královéhradecku

7. srpen 2017

Zatímco loni začátkem srpna měli pálenice ovoce na Královéhradecku hodně práce, letos je situace jiná. Proč je tomu tak? Podle páleníků je za vším jarní počasí, konkrétně mrazy. Ty negativně ovlivnily úrodu ovoce a proto aktuálně není v pálenicích příliš mnoho ke zpracování. V jedné z nich se o tom s mikrofonem přesvědčil náš reportér Ondřej Vaňura.

Jiří Kliment, páleník z hradecké pálenice na Slezském předměstí, říká, že zatímco loni tu měli velký shon a hluk, teď je tady podezřelé ticho: „Letos ovoce asi hodně pomrzlo. Loni byly hodně třešně. A letos je vidět, že to opravdu hodně pomrzlo. Je to tak na 20 procentech toho, co bylo v létě loňského roku."

Loni tady nestíhali vyřizovat telefonáty, teď je těch objednávek podstatně méně

Čtěte také

„Rozjíždí se to až tak koncem září a začátkem října. Zatímco loni jsme měli vždy alespoň tak dva měsíce dopředu plno. Tak si myslím, že letos budou spíš jablka, ta jsem koukal, že na stromech jsou. Švestek asi letos také moc nebude. Takže celkově ten objem si myslím, že bude podstatně nižší než v loňském roce," říká Jiří Kliment.

Pálenice jedou na plno. V Hradci Králové vám udělají pálenku třikrát přepálenou!

Kolik dnů v týdnu je tedy nyná pálenice v provozu?

„Zatím každý týden jeden den v týdnu jedeme, ale to jsou třeba dva nebo tři kotle. Kdežto minulý rok v létě jsme jeli třeba šest kotlů a podobně," vysvětluje Jiří Kliment.

Co teď tedy konkrétně lidé do pálenice přináší?

„Jsou to nějaké třešně, ale těch opravdu moc není. Jsou tu s letními jablky. A někdo dokonce přivezl i nějaký starý kvas, který měl ve sklepě z minulého roku. Tedy jsou spíš takové zbytky a je toho málo," dodává páleník Jiří Kliment.

autor: ova
Spustit audio