Velociped aneb život na vysokém kole

26. květen 2014

Obchodníci, bankovní úředníci nebo i aristokraté. Ti všichni v počátcích 19. století brázdili krajinu na vysokém kole – takzvaném velocipedu!

Velocipedisté jezdili téměř ve svátečním oblečení, většinou v šedém saku, úzkých kalhotách, které končily pod koleny a v dlouhých punčochách.

I když jsme dnes v 21. století, Bohuslav Polák ze Všeně na Turnovsku stále ctí tradice dle anglického vzoru a na své každodenní projížďky velocipedu mu nechybí ani bílé triko s modrým pruhem. Na kole vysokém 150 centimetrů najezdí takhle měsíčně 2000 kilometrů!

„Tohle kolo je zdravotní – vůbec z něj nebolí záda. Jezdí se na něm totiž zcela vzpřímeně,“ vysvětluje Bohuslav Polák jednu z výhod tohoto historického dopravního prostředku, na kterém denně po práci najezdí kolem 80 kilometrů.

„Dá se jet s kopce i do kopce – vyjel jsem Kozákov, vyjel jsem už 9krát Ještěd… Jde to, ale musí se šlapat,“ říká s pýchou v hlase Bohuslav Polák.

Jak se na velociped nasedá a jak se sesedá? Dá se jezdit na velocipedu i v zimě? Kolikrát už Bohuslav Polák z velocipedu spadnul? Poslouchejte…

autor: Eva Malá
Spustit audio