Vlaky rozšiřují druhovou pestrost rostlin v Královéhradeckém kraji. Jak? Rozváží semínka!

29. květen 2019 10:14

V okolí některých vlakových nádraží na Rychnovsku rostou rostliny, které běžně v naší krajině nespatříte. Pocházejí často i ze vzdálených míst. Zajímá vás, jak se tam dostaly? Pro odpovědi zašla v doprovodu botanika Jana Doležala na nádraží do Týniště nad Orlicí reportérka Jana Házová. 

V okolí vlakového nádraží v Týništi nad Orlicí rostou rostliny, které běžně v naší krajině nespatříte

Botanik Jan Doležal zavedl reportérku Janu Házovou na jedno odstavné kolejiště v Týništi nad Orlicí. Tak dochází k překládce materiálů.
„Právě tady se můžeme setkat se zajímavými zavlečenými druhy rostlin. Je to především z toho důvodu, že nádraží nebo odstavná kolejiště se velmi často stříkají různými herbicidy, chemickými přípravky, aby došlo k potlačení konkurenčních druhů rostlin."

Na nádraží v Týništi nad Orlicí se mohou teď vlaky sjíždět bez omezení

Týniště nad Orlicí se dočkalo nového nádraží. To staré bylo zanedbané a prakticky tam chyběla nástupiště

Týniště nad Orlicí se dočkalo nového nádraží. To staré bylo zanedbané a prakticky tam chyběla nástupiště. Cestující tak museli obtížně šplhat do vlaků a nebezpečné bylo i přecházení kolejí. Nové nádraží už podobné bolesti netrápí. Je moderní, bezbariérové a líbí se i cestujícím.

V kolejišti stojí vagón obrostlý trávou.

„Na první pohled tento vagón vypadá obrostlý pouhou trávou. Ale když se podíváme blíže, tak tam můžeme vidět například jednoleté druhy rožců, které se také šíří na těchto nádražích," říká Jan Doležal.

A doplňuje: Utrhnu jeden rožec pětimužný. A ten se právě velmi dobře šíří na místech, kde dochází k používání herbicidů. Především proto, že tam došlo k odstranění vyšší vegetace. A rožec má volný prostor, na kterém se může rozrůstat."

Semínka kakostu přijela vlakem

Když se člověk podívá do okolí rostlin, uvidí téměř zahrádku či skalku.

„Ano, těch druhů rostlin tady vidíme opravdu spoustu. Určitě znáte kozlíček polníček, ten se u nás prodává jako listová zelenina. Ale jsou tady i další druhy, jako je pupalka, ta má krásné velké žluté květy. A v Týništi nad Orlicí se můžeme setkat ještě s dalším druhem, který se jmenuje kakost okrouhlolistý. Ten pochází ze Středomoří. Dostal se k nám s nějakým přepravním materiálem."

V okolí vlakového nádraží v Týništi nad Orlicí rostou rostliny, které běžně v naší krajině nespatříte

Kolik je možné na nádraží v Týništi nad Orlicí najít rostlin, které původně do naší přírody nepatří?
„Řekněme tak dvě třetiny oněch nepůvodních rostlin," říká Jan Doležal.

Nejvzdálenější místo, odkud se na zdejší nádraží dostala jedna z rostlin, jsou Spojené státy americké. Z pohledu botaniků je prý na Rychnovsku kromě nádraží v Týništi nad Orlicí zajímavý také Borohrádek a Opočno.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související