Vlci poprvé zaútočili na hospodářská zvířata v Orlických horách. V lokalitě Šediviny zabili dvě ovce

4. březen 2020 09:20

V Orlických horách se objevil první potvrzený případ útoku vlků na hospodářská zvířata. Šelmy zabily dvě ovce nedaleko obce Deštné v Orlických horách, podle členů jednoho z tamních mysliveckých spolků se v oblasti pohybuje pět dospělých zvířat.

„Já jsem si nemyslel, že budu první v Orlických horách," Pavel Mach se chovu ovcí věnuje dvacet let, aktuálně jich má víc než dvě stě.

Čtěte také

Pastviny v lokalitě Šediviny má zajištěné elektrickým ohradníkem. Na dvě z jeho zvířat vlci zaútočili jen asi sto metrů od domu, pravděpodobně kolem poledne.
„V deset hodin tady ovečky byly, protože čekaly na obilí. Potom jsem tam šli ve dvě hodiny odpoledne a to už tam byly dvě ovce zakouslé."

Podle něj bylo útočících vlků víc, mrtvé ovce totiž ležely hned vedle sebe.
„Jich muselo být víc. Kdyby byl jen jeden, tak by dostihl jednu ovci a třeba o sto metrů dál další. Ale takto to vypadá, že nějak kooperovali."

V Orlických horách se objevil první potvrzený případ útoku vlků na hospodářská zvířata

Že šlo skutečně o útok chráněné šelmy, potvrzuje Kateřina Geržová z Odboru výstavby a životního prostředí městského úřadu v Dobrušce. Na místě byla chvíli po útoku.
„Byl to rozhodně vlk. Svědčí o tom způsob usmrcení. Opravdu ovce uštvali, jednu zardousili a druhá byla téměř celá sežraná."

Čtěte také

Vlci se v Orlických horách pohybovali už dřív, jejich pobytové znaky objevila hlídka Hnutí Duha na hřebeni hor před dvěma lety. Před pár týdny stopy vlků objevili i členové Mysliveckého spolku Bystré-Dobřany.

„V čerstvém sněhu jsme našli stopy, které byly daleko větší než psí. Všechny byly stejně velké jako dlaň," popisuje myslivec Jan Bartoš.

Podle něj nejen velikost, ale i rozmístění stop svědčí o tom, že nešlo o psy.
„Pět jedinců šlo vedle sebe. Takto by se psi v tak velkém počtu neprocházeli."

V Orlických horách se objevil první potvrzený případ útoku vlků na hospodářská zvířata

Ani teď, po prvním potvrzeném útoku na hospodářská zvířata, není jisté, jestli se vlci v Orlických horách usadili, nebo jen migrují. To ukáže až čas.

Poškozeným chovatelům stát způsobené škody nahradí, zároveň mají možnost získat dotace na vybudování nových plotů, popřípadě nákup pasteveckých psů.

Spustit audio

Související