Vodní mlýn Dřevíček v Horním Dřevíči na Náchodsku chystá vnitřní vybavení na turistickou sezónu

27. únor 2022 08:37

Majitel vodního mlýna Dřevíček v Dřevíči u Hronova začal připravovat vnitřní vybavení na turistickou sezónu. Technická památka z období první republiky je plná obřích původních strojů na zpracování obilného zrna a aby všechny fungovaly, je nutné jejich seřízení, promazání a kontrola všech částí.

Jdu za zvukem a tady to šlape jako hodinky. A za strojovnou je pan otec Arne Šubrt. „Ano, správně. Toho času pan otec.“

Čtěte také

Kde to jsme? Ve strojovně? „Samozřejmě to je ve mlýně nejhlavnější centrum, bez kterého by to nefungovalo. Jsme v blízkosti Francisovy turbíny, tady na tom místě a v tomto stavu je od roku 1932.

Co všechno je notné před sezónou zkontrolovat? „Když nepočítám takové ty technické detaily jako promazat hřídele a rozvodové lopatky, to co není vidět. A co je vidět, tedy hlavně kožené rozvodové řemeny. Původní jsou ve většině mlýna, ale tady jsou novější, i když i těm je už přes 30 let.

„Musí se zkontrolovat, jestli se náhodou neuvolnily či nerozpletly, případně se musí spravit.

Vodní mlýn Dřevíček v Horním Dřevíči na Náchodsku chystá vnitřní vybavení na turistickou sezónu

Jdeme se podívat na další důležité stroje, které tady jsou. Zajímalo by mne, co všechno je třeba udělat než se po zimě rozběhnou.

Stoupáme po starých dřevěných schodech. „Je jich 17 do každého patra.

Čtěte také

Je tady perfektně uklizeno, na to, že jsme ve mlýně. Tak to tady vypadá vždy? „Za provozu je samozřejmě prašnost, ale jinak muselo být uklizeno. Nemůže být nepořádek, to by se pak mlynář nevyznal, v kterém pytli co má. Ovšem moučný prach se dostával všude. Ale od toho se zametalo a uklízelo.

Před námi je uprostřed místnosti obrovský stroj. „Tady jsou hlavně mlecí stroje, Pragovky z ČKD Blanko, z 30. let minulého století. Můžeme to i zapnout, ale musíme pustit turbínu.

Čtěte také

„U těchto strojů se musí zejména zkontrolovat, aby po nějakém čase, třeba samovolně, se někde nekřížily, aby se někde něco neodíralo, jeden válec o druhý. Protože pak by nastala nějaká jiskřička, ta by mohla zapálit moučný prach a mlýn by vyhořel. To bylo největší nebezpečí všech mlýnů.

Kdo by chtěl vidět na vlastní oči jak fungoval kdysi dávno mlýn a mlynářské řemeslo, může od dubna letošního roku, kdy vodní mlýn Dřevíček v Horním Dřevíči na Náchodsku otevře své brány turistům.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio