Vydejte se Za poklady Broumovska. Česká vás zážitek neopakovatelné živé hudby v barokních kostelech

28. červen 2020

Prázdniny odstartují co nevidět a spolu s nimi také pravidelný letní festival, který každý rok na Broumovsku pomáhá, inspiruje a přináší úžasné hudební zážitky. Dlouho se letos nevědělo v jaké formě a jestli vůbec bude. Ale nakonec vše dobře dopadlo a výkonná ředitelka festivalu Za poklady Broumovska Tereza Kramplová si hodně oddechla. 

Oddechla jste si, že festival bude?
Oddechla a jsme moc rádi, že uspořádáme náš 15. ročník festivalu ve formátu, který jsme původně plánovali.

Tereza Kramplová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Báli jste se, že koronavirus zhatí všechno, co jste si letos plánovali?
My jsme se moc nebáli, spíš jsme neustále měnili plány, protože to rozvolňování opatření přicházelo postupně. A tak úplně stejně jako ostatní pořadatelé jsme to měnili. Nejdříve měsíc po měsíci, pak týden po týdnu, pak den po dnu. A vlastně finální verze toho, co diváci budou moci vidět vznikla na začátku června. Takže to bylo docela náročné.

Hlavním cílem festivalu je upozornit na stav kostelů broumovské skupiny. A dobrovolným vstupným pomoci v jejich obnově.
Tereza Kramplová, výkonná ředitelka festivalu Za poklady Broumovska

Vás, jako pořadatele, to docela vytrénovalo, ne? Dříve se plánovalo roky nebo aspoň rok dopředu.
Je pravda, zrychlilo se to trošku. Trošku jsme se k tomu museli přistoupit pružně. A myslím, že to i pomohlo najít nové cesty. Protože například to, že budeme některé koncerty streamovat on-line nebo je pouštět ze záznamu, tak to jsme neuměli. A otvírá nám to nové cesty do budoucna, něco nového se naučíme.

Čtěte také

Takže forma festivalu bude letos jiná.
Bude trošičku jiná, ale jsme strašně moc rádi, že většina koncertů proběhne živě. Protože si myslím, že živý zážitek nenahradí žádný on-line streaming, žádný záznam.

Zajímá mne prapůvodní základ a myšlenka vašeho festivalu. Protože ta je velmi důležitá. Živé koncerty budou opět na tradičních místech. To znamená, v kostelech na Broumovsku.
Ano, tato forma zůstává zachována. Hlavním cílem festivalu je upozornit na stav kostelů broumovské skupiny. A dobrovolným vstupným pomoci v jejich obnově. Nejen, že přivážíme do broumovského výběžku špičkovou klasickou hudbu a podporujeme mladé interprety, ale také objevujeme díla z broumovského archivu a upozorňujeme na stav památek. A věřím, že se nám to společně s panem děkanem Martinem Lanžim v poslední době poměrně daří.

Festival Za poklady Broumovska - Zahajovací koncert 15. ročníku festivalu - Filharmonie Hradec Králové, Andreas Sebastian Weiser a Matyáš Novák

Kostely architektů Kryštofa Dientzenhofera a jeho syna Kiliána Ignáce jsou opravdu velmi cenné. Který je váš nejoblíbenější?
Já mám oblíbený kostel v Božanově, protože mi připomíná takovou malou Itálii. A potom mám oblíbený kostel v Šonově, protože ten je zase úplně mimo dění. A člověk tam víc nasaje onen duchovní rozměr.

První koncert festivalu bude on-line.
První koncert bude on-line v sobotu 27. června od 18 hodin na Mall.tv a na sociálních sítích festivalu. Mall.tv se stal našim mediálním partnerem a bude vysílat několik našich koncertů, převážně v červenci. Všechno je na internetu na našich webových stránkách, kde si to lidé mohou najít.

Ten první koncert bude ještě něčím jiným dost unikátní.
Matyáš Novák bude hrát s hradeckou filharmonií první koncert klavírní C dur Ludwiga van Beethovena. A nám se v loňském roce podařilo najít v nezpracované části hudebnin broumovského archivu unikátní záležitost. A to je rukopis, opis tohoto koncertu, zapsaný nádhernou kaligrafickou rukou. A líbilo se nám to natolik, že jsme si řekli, že spojíme letošní 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena, program zahajovacího koncertu a vydání takového materiálu a uděláme z toho hezkou záležitost.

Festival Za poklady Broumovska - Zahajovací koncert 15. ročníku festivalu - Filharmonie Hradec Králové, Andreas Sebastian Weiser a Matyáš Novák

A je z toho taková krásná knížečka.
Muzikolog Petr Daněk se vydal minulé léto do Broumova a pátral v nezpracované části hudebnin tamního klášterního archivu. Prostě je tam taková zaprášená skříň. A kromě tohoto rukopisu tam našel opisy dalších děl. Možná třeba ještě také spatří světlo světa.

Čtěte také

To je tedy opis jednoho benediktinského mnicha. Je to nádherné.
Rukopis je dokladem toho, že benediktini měli v oblibě nejen liturgickou hudbu. Ale i hudbu světskou. A že Beethovenova hudba se prováděla s oblibou v první polovině 19. století. Takže to je pěkné. Byl to hitmaker.

Pojďme se podívat ještě na další koncerty. Vyberme ty nejzajímavější.
Ráda bych upozornila na první koncert pro veřejnost 1. července. Je to netradičně středa. A je to koncert ve vížňovském kostele, kde bude zpívat sopranistka Jana Šrejma Kačírková za doprovodu kytaristy Lukáše Sommera a M. Nostitz Quartetu. A hned v sobotu následuje v Polici nad Metují koncert Ivo Kahánka a mladé klavíristky Nory Lubbadové. Což je koncert věnovaný Broumovské klávese, protože Ivo je uměleckým ředitelem soutěže. A Nora Lubbadová je vítězka z loňského roku.

Za poklady Broumovska
Hudební festival v kostelích Broumovska popularizuje klasickou hudbu ve všech jejích podobách široké veřejnosti. Upozorňuje také na stav uvedených kostelů a chce tak pomoci těm, kteří usilují o jejich záchranu.

A to je další deviza festivalu, představovat mladé umělce veřejnosti, aby se postavili před publikum.
Je to tak. Matyáš Novák před lety právě na festivalu účinkoval v sólovém recitálu. Teď jsem moc ráda, že se vrací. A mám s ním i nějaké plány do budoucna. Mládí podporujeme a důkazem toho může být i to, že pořádáme Letní hornové kurzy. A jeden z koncertů jejich účastníků a také koncert lektorů bude zahrnut do programu letošního festivalu.

Určitě přijďte na koncerty, nebojte se, přijďte zažít živý koncert. Myslím si, že to je to nejkrásnější. A nic takový zážitek nenahradí.
Tereza Kramplová, výkonná ředitelka festivalu Za poklady Broumovska

Houslista Pavel Šporcl měl být na začátku festivalu 1. května, protože to vždy bývá zahajovací koncert festivalu. Ale to letos nevyšlo. Ovšem bude uzavírat festival.
Přesně tak. Benefiční koncert uděláme nakonec. Pavel Šporcl s formací Gipsy Way Ensemble festival zakončí na konci září. A tím se uzavře letošní ročník.

Jitro, vynikající královéhradecký sbor profesora Jiřího Skopala, bude také vystupovat.
Ano, projevil o jejich koncert zájem i Český rozhlas Vltava. Tak doufejme, že vše dobře dopadne a zakončíme naši tour v Ruprechticích. A upozorníme veřejnost na právě opravený tamní kostel.

Tereza Kramplová a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ať se to vše povede, paní ředitelko.
Určitě přijďte na koncerty, nebojte se, přijďte zažít živě koncert. Protože, jak jsem už říkala, myslím si, že to je to nejkrásnější. A že nic to nenahradí. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související