Vyrábíme množství věcí a myslíme si, že jsme šťastní. Zůstane po nás ale jen hora odpadů, varuje vizionářka Klepek Jonášová

9. květen 2024

„Cirkulární ekonomika je systém, který reaguje na svět kolem nás, který je už z pohledu zdrojů dost vyčerpaný, z pohledu spotřeby na hraně. Vyrábíme a spotřebováváme neuvěřitelné množství věcí a produktů a máme pocit, že nás to dělá šťastnějšími, ale na konci životního cyklu je ohromné množství odpadů,“ říká vizionářka, inovátorka a zakladatelka Institutu Cirkulární Ekonomiky Soňa Klepek Jonášová.

„Proto od počátku učíme firmy i společnost navrhovat věci, které jsou opravitelné, recyklovatelné a které mají jasný druhý život. Takže se nikdy odpadem nestanou,“ doplňuje v pořadu Hovory s inovátory.

Čtěte také

Klepek Jonášová studovala v Nizozemsku, odkud pramení její inspirace.

„Tam totiž je už 100procentní míra cirkularity například ve stavebnictví, což se propisuje i do národních strategií. Je to země, která nemá mnoho stavebního materiálu a ani půdy, takže se už dnes snaží dávat do budoucnosti. Budovy tam tak jsou bankami materiálů, a to tak, aby se až doslouží, daly zcela dekonstruovat a postavit z nich něco jiného,“ vysvětluje.

Nizozemsko je podle ní ve stavebních cirkulacích na úrovni 24 procent, Česko se dá zhodnotit jen osmi procenty, což se i Klepek Jonášová snaží změnit.  

Soňa Klepek Jonášová

Soňa Klepek Jonášová

Je absolventkou oboru Zemědělské inženýrství na Mendelově univerzitě v Brně. INCIEN (Institut Cirkulární Ekonomiky) založila po zahraničním studiu a stážích v Holandsku a Španělsku. Od roku 2014 v Česku aktivně propaguje témata cirkularity a udržitelnosti.
Ráda staví mosty mezi světy a to tak, že je členkou poradních rad veřejných institucí (např. Komise pro problematiku klimatu Úřadu vlády) významných firem (např. Škoda Auto) a současně studuje doktorát v sociální ekologii na Univerzitě Karlově.

Také tvrdí, že změnu, kterou chceme kolem sebe vidět, musíme sami začít. „Proto mě tak zajímá udržitelný rozvoj, produkce potravin, zemědělství, „cradle to cradle“ systémy, cirkulární ekonomika, networking, možnosti stáží a získávání zkušeností pro studenty vysokých škol.“

Jak k cirkularitě přistupuje automobilka Škoda Auto, pro kterou pracuje jako poradkyně, nebo jak Česko podporuje inovace? Poslechněte si další díl cyklu Hovory s inovátory, ptá se Tatiana Čabáková.

Související