Vysíláme z festivalu kuchařského a cukrářského umění Gastro Hradec Vitana cup 2018

15. březen 2018

Další březnový přímý přenos na vás čeká ve čtvrtek 15. března, kdy se v královéhradeckém Aldisu koná 23. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění a 13. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů s mezinárodní účastí Gastro Hradec Vitana cup 2018.

Během dopoledního vysílání vám moderátorky Zdena Kabourková a Jitka Slezáková představí osobnosti, které byly u úplného začátku tohoto kulinářského svátku.

Co vás na letošním Gastru čeká? XIII. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů, XXIII. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí.

Novinky:
Host: Juniorský národní tým AKC ČR se představuje a vaří pro vás. V kuchařském studiu bude probíhat prezentace juniorského národního týmu AKC ČR, který před zraky veřejnosti připraví 60 porcí soutěžního menu o čtyřech chodech.

Osobnost letošního ročníku: Markéta Hrubešová
Česká herečka, modelka, moderátorka a vášnivá kuchařka, autorka knihy „Markéta vaří Rettigovou“ zavítá na Gastro Hradec Vitana Cup 2018.

Čtěte takéGastro Hradec Vitana Cup 2018

V průběhu dne je připravena autogramiáda, prodej autorských knih, moderované vstupy, předání cen vítězům.

Odborné prezentace s ochutnávkou:
Lubomír Brázda, Roztančená vařečka-netradiční škola vaření. Šéfkuchař technolog, odborný poradce v gastronomii nabídne hovězí ossobucco BBQ a další speciality z Qualivo masa. Maso produkované podle unikátní švýcarské technologie krmení a chovu zvířat. Strava Qualivo zvířat je přísně kontrolovaná a v chovu je zcela zakázáno používat genetické modifikace, hormony či antibiotika.

Přenos z festivalu Gastro Hradec Vitana cup 2017

Semináře:
10:00 - 11:10 Česnek v české kuchyni
Seminář o historii využití česneku v kuchyni i lidovém léčitelství, jednotlivé typy odrůd a specifika jejich použití, ukázky, výstavka, ochutnávky


11:20 - 12:30 Vše o Chilli papričkách - královny koření
Seminář o koření chilli, jeho půvabu a všestranného použití v gastronomii, informace pro další zpracování papriček: zavařování, sušení, uzení, ukázka rostlin (s omezením na mimosezónu) včetně literatury, ochutnávky, rady pro pěstování
13:15 - 14:30 Zdraví + vitalita na talíři - Interaktivní kurz nejen pro kuchařky a kuchaře
Motto: „Správná výživa dodává našemu tělu zdraví a vitalitu.“
Náplň kurzu: Největší nešvary současného stravování, Harvardský zdravý talíř, Regionální superpotraviny = zázrak pro naše zdraví, luštěniny chytře a chutně.

Přenos z festivalu Gastro Hradec Vitana cup 2017

To vše uvidí návštěvníci, kteří přijdou. A pokud to nestihnou, stačí, když si naladí Český rozhlas Hradec Králové.

Kromě toho, že představíme zajímavé osobnosti, nahlédneme pod pokličku několika šéfkuchařům a poradíme jak slavnostně upravit stůl, nebudou chybět ani recepty a rady, bez kterých se žádný pořad o vaření a lidech, kteří se mu věnují, neobejde.

Těšíme se na vás!

13. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů a 23. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění Gastro Hradec Vitana Cup 2018 nás čeká 15. března 2018.


Zvětšit mapu

autoři: Milan Baják , Zdeňka Kabourková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.