Za každým silným mužem hledej ještě silnější ženu, říká o Marii Baťové autorka knihy jejích receptů

Gabriela Končitíková z Nadace T. Bati v rozhovoru v našem vysílání představila novou knihu 99 sladkých teček Marie Baťové, která je od poloviny září na pultech knihkupců.

Z Nadace Tomáše Bati vzešla jedinečná kniha: 99 sladkých teček Marie Baťové. Kromě 99 sladkých receptů a několika slaných se čtenáři dočtou o životě ženy, která doposud žila ve stínu svého muže, Tomáše Bati.

„Marie Baťová byla jedinečná žena, která byla Tomášovi nejen oporou, ale tvůrce pohody a rodinné spokojenosti, kterou Tomáš tak miloval a často dával za vzor základu celkové pohody. Proto když jsem na jaře minulého roku poprvé otevřela nenápadný, ručně psaný sešit s recepty Marie Baťové, který do vily Tomáše Bati přivezla vnučka Rosemarie Bata Blyth, byla jsem nadšená. Nejen historií, ale fascinovala mě představa ochutnat pokrmy, které se ve vile pekly a vařily téměř před osmdesáti lety. Pozvolna jsem si začala recepty pročítat, občas některý vyzkoušela, až vznikl nápad vydat cukrářku Marie Baťové,“ uvedla Gabriela Končitíková, autorka knihy a zároveň i projektová manažerka Nadace Tomáše Bati ve Zlíně.

Čtěte také

Téměř po ročních přípravách se na pulty knihkupectví dostala téměř třísetstránková kniha rozdělená do šesti základních částí: blok o životě samotné Marie Baťové, sladké recepty ke snídani, dopolední kávě, obědu, odpolední siestě a čaji o páté. Původní kuchařka Marie Baťové obsahovala zhruba 430 receptů, z nichž přibližně 150 bylo na sladká jídla. Autorka jich do své cukrářky vybrala 99. „Měla jsem štěstí i na realizační tým, se kterým jsme se společně vrhli do skutečného objevování všech Mariiných dobrot. Každý recept jsme poctivě upekli a ochutnali,“ doplňuje Gabriela Končitíková.

Kniha představuje také partnerský vztah Baťových. Málokdo ví, že ona jeho oslovovala Tomo, on jí Máničko. Sedmnáctiletý věkový rozdíl jim nebyl překážkou, možná právě naopak – ona k němu vzhlížela, on jí obdivoval. Marie velmi rychle pochopila, že si nevzala za manžela pouze Tomáše Baťu továrníka, ale Tomáše Baťu i s továrnou.

Celý rozhovor s Gabrielou Končitíkovou si můžete poslechnout v přiloženém audio souboru.

Další osudy a příběhy zlínských rodáků a osobností naleznete ZDE.

autor: Pavel Vacek
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.