Žáci po celém Česku podstupují antigenní testování. Počty nakažených lidí koronavirem stoupají

22. listopad 2021 07:04

Počty nakažených lidí covidem-19 v celém Česku i nadále stoupají. Na žáky základních a středních škol tak dnes čeká plánované antigenní testování. Přímo u jedné základní školy v Hradci Králové zjišťovala informace reportérka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Připravují se už žáci ve škole na testování?

Já jsem aktuálně u Masarykovy základní školy v Hradci Králové. Konkrétně poblíž školní družiny a to z toho důvodu, že sem už pomalu začínají chodit prvňáčci, kteří to povinné antigenní testování podstoupí právě tady ve školní družině.

Pak po výsledcích je teprve pedagog odvede do třídy. Ostatní žáci se budou testovat přímo ve svých třídách a škola se pro ně otevře zhruba o půl osmé.

Jak bude testování na Masarykově základní škole vypadat a kolika žáků se týká?

Čtěte také

Žáci přijdou do svých tříd, popřípadě tedy do školní družiny, a nechají si nasazený respirátor. I když za normálních okolností ho ve třídě mít nemusí. Sundají si ho pouze ve chvíli testování a pak tedy samozřejmě v případě, že bude jejich výsledek testu negativní.

Co se týče počtu testovaných dětí, tak tady na škole je to trochu složitější a přesné počty ještě říct nemůžeme. V předcházejících týdnech se tu totiž vyskytla nákaza koronaviru a řada žáků musela do karantény. V tuto chvíli tak není jisté, kolik dětí si stihlo dojít na PCR testy a dnes budou moci nastoupit.

Nicméně škola má i tak připravených více než 400 antigenních testů a žáků sem na školu chodí necelých 300.

Čtěte také

Co bude následovat v případě, že bude mít někdo z žáků pozitivní výsledek antigenní testu?

V tom případě bude tady na Masarykově základní škole odveden do izolace. Tedy do speciálně připravené místnosti. A zástupci školy kontaktují jeho rodiče, aby žák mohl ihned školu opustit.

Vláda rozhodla o tom, že pravidelné plošné testování bude probíhat na základních a středních školách každé pondělí.

Spustit audio

Související