Žáci v Hostouni se po škole můžou vyřádit na hřišti nebo si třeba zarybařit

6. květen 2024 11:45

Školy existují různé. Například v Hostouni nedaleko Horšovského Týna to žáci do školy mají opravdu jen malý kousek – jak se říká, co by kamenem dohodil. Na jednom místě se tady totiž nachází výchovný ústav, dětský domov, základní a střední škola.

Ředitel Radek Bošek

„Je to školské zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy. Zřizovatelem je MŠMT České republiky a tradice sahá až do roku 1964. Děti se sem dostávají rozhodnutím soudu,“ uvedl ředitel instituce Radek Bošek, který pokračoval:

„Máme tady děti od 6 do 18 až 19 let. Jedná se o děti s psychickými onemocněními, poruchami chování, poruchami učení a děti, které mají problémy s drogami. Společným jmenovatelem jsou vždy problémy v rodině. Některé děti jezdí pravidelně na dovolenky domů, na víkendy a prázdniny, ale bohužel tady máme i takové děti, které zde zůstávají celoročně z důvodu nezájmu jejich rodin.“

Na zdejší základní škole se vyučují stejné předměty, jako na ostatních základních školách. Střední škola pak nabízí dva obory.

Děti z tohoto zařízení se mohou ve svém volném čase pohybovat i mimo vyhrazený areál. Ředitel sdělil, že s obyvateli Hostouně problémy nebývají, naopak jako instituce spolupracují i s městským úřadem.

Zpětná vazba vždy potěší

„Práce je to náročná, ale na druhou stranu je tady každý den jiný. Řeší se tu problémy, které děti v podstatě přinášejí. Ve finále je radost vidět, že pak začínají někde nový život a člověka vždycky potěší,  když má nějakou zpětnou vazbu od dětí, které se ozvou po několika letech, že mají třeba vlastní rodinu a dobrou práci. Pravdou také je, že se nám ozývají z vězení, že jsou ve výkonu trestu, ale i to je cesta životem, kterou si někteří musí projít a poučit se z toho,“ řekl Radek Bošek.

Jaké vyžití mají děti v Hostouni? Poslechněte si reportáž.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio