Zájem o 60 startovacích bytů v Hradci Králové je obrovský. Na drtivou většinu uchazečů se nedostane

17. listopad 2021 08:25

V Hradci Králové skončil příjem žádostí o startovací byty. Bytových jednotek o velikosti 1+kk a 2+kk bylo v nabídce šest desítek v několika lokalitách po městě. Zájemců se ale přihlásilo mnohem víc, a tak se na drtivou většinu z nich nedostane. Zástupci radnice příští týden vylosují nové nájemníky.  

Čtěte také

„Zájem o byty je velký. Takže jsme to spíš jen tak zkusili. Šanci tomu dávám úplně minimální,“ říká Petr Kudláček, který zažádal o startovací byt o velikosti 2+kk společně s manželkou.

Myslí si, že byt s největší pravděpodobností nezískají, přesto je rád, že město tuto možnost nabízí. „Samozřejmě, je to pozitivní. Ať už to vyjde nám nebo někomu jinému. Je to super.

Podobné pocity má i další zájemce Patrik Brzek. I ten zažádal o dvoupokojový byt. „Žádostí bude určitě hodně, takže je to v podstatě o štěstí.

Čtěte také

Další zájemkyně Karolína podala žádost na menší byt 1+kk. Domnívá se totiž, že by tam mohla být větší šance bydlení získat. O jednopokojové byty byl totiž menší zájem. „Nejdříve jsem si chtěla zjistit všechny požadavky než se rozhodnu. Udělala jsem si na to chvíli čas a tím pádem podávám žádost až poslední den.

Všichni zájemci, kteří splnili podmínky, tak budou zařazeni do veřejného losování. To se uskuteční už v pondělí 22. listopadu ve velkém sále Adalbertina. Potvrzuje to mluvčí radnice Kateřina Šmídová. „Vítězný uchazeč bude mít možnost si konkrétní byt prohlédnout a sdělit Odboru správy majetku města, zda na něj chce uzavřít nájemní smlouvu.

Čtěte také

Pokud nebude mít vylosovaný občan zájem, bude osloven další vylosovaný v pořadí. Výše nájemného se odvíjí od velikosti bytové jednotky. Za metr čtvereční ale zájemci zaplatí zhruba 45 korun za měsíc. „Nájemní smlouvy budou uzavírány od prosince. Větší počet bytů se potom bude ještě i nadále v prvním pololetí roku 2022 postupně uvolňovat.

Společně se startovacími byty skončil příjem žádostí i na pronájem bytů pro rodiny s dětmi. Tam je výše nájemné o něco vyšší a činí zhruba 61 korun za metr čtvereční. „V případě, že o stejný byt požádá více žadatelů splňujících podmínky výběrového řízení, tak se uskuteční losování. A to konkrétně 6. prosince v 15:00 hodin v zasedací místnosti číslo 94 v levém křídle budovy magistrátu města.

Pro každý byt budou losování dva náhradnici. Pokud by došlo k tomu, že s vítězem nebude uzavřena nájemní smlouva.

Spustit audio

Související