Žatec představil letošní program Evropských dnů kultury

6. září 2023

Evropské dny kultury se letos v Žatci uskuteční v sobotu 16. září. Otevřeny budou pro návštěvníky historické objekty, do kterých se lidé běžně nepodívají. Tradičně se budou moci zájemci nahlédnout i do žateckých dvorků.

Jako tradičně bude v rámci Evropských dnů kultury otevřený například děkanský chrám Nanebevzetí Panny Marie na Hoštálkově náměstí, kostel sv. Jakuba nebo evangelický kostel. Nechybí samozřejmě ani regionální muzeum, které Dny evropského dědictví pořádá.

Veřejnosti se také už pošesté otevřou takzvané Žatecké dvorky, kde na návštěvníky čeká i doprovodný program.

Hlavní kulturní program se bude konat na náměstí Svobody – k vidění tam bude například street dance i klasický tanec a představí se tam i jazzový orchestr z tamní základní umělecké školy.

Žatec se už 10 let snaží o zapsat centrum města mezi památky UNESCO. Jde totiž o unikátní soubor staveb souvisejících s pivovarnictvím.

Zasedání výboru světového dědictví UNESCO se koná od 15. do 25. září v Saudské Arábii v hlavním městě Rijádu. Rozhodnutí by podle mluvčího města Tomáše Kassala mohlo padnout právě o víkendu, kdy se v Žatci uskuteční Dny evropského dědictví, tedy 16. nebo 17. září.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související