Žena s kloboukem probouzí v mužích gentlemanství, říká zakladatelka Kloboukového klubu

8. září 2021

„Ochrání nás v zimě i v létě, ale nepleťme si klobouk s deštníkem,“ říká Radka Chabičovská, která bez pokrývky hlavy nevyjde do ulic.

Když vejdete do obchodu s klobouky, první otázka padne na příležitost, kam si klobouk chcete vzít. Elegantní kousky se hodí na svatbu – svatební maminka by měla mít vždy klobouk. Do jedné barvy se pak s kloboukem ladí kabelka a boty. Platí pravidlo, že drobné dámy si nedávají širokou krempu. S užším obličejem můžete mít jakýkoliv tvar, plnějším tvářím sluší „bolerko“ – klobouk, který má krempu dál od tváře. Větší klobouk na vyšší a větší dámy, menší klobouk je vhodný pro menší dámy.

Když má žena na hlavě klobouk, tak budí gentlemanství v mužích. „Zkuste si ho nasadit, pánové jsou najednou milejší. Nejen pánové, ale i dámy. Když přijdete do obchodu bnebo chcete nějakou službu, málokdo vám řekne ne,“ dodává Radka Chabičovská.

Kde vzal panamský klobouk svůj název? Dá se podle klobouku poznat nezadaná dáma? Co hlásá etiketa smekání? A jak to bylo se zákazem nošení kloboukových jehlic v Brně? Odpovědi najdete v rozhovoru Jarky Vykoupilové.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související