Život hradeckých vánočních stromů ukončily řetězy motorových pil během jednoho dopoledne

10. leden 2019 09:43

Celkem 44 dní byly okrasou tří hradeckých náměstí a nyní postupně podlehly řetězům motorových pil. Řeč je o vánočních stromech, které postupně pracovníci Technických služeb odstranili z kotvišť na královéhradeckých náměstích. Byla u toho s mikrofonem reportérka Lucie Peterková. 

Několik motorových pil, vysokozdvižná plošina a také vůz se sběrnou rukou, to je základní vybavení pracovníků technických služeb v Hradci Králové pro odstranění vánočních stromů. Tři, které zdobily hradecká náměstí už jsou pryč.

Od konce loňského listopadu stály dvě jedle a jeden smrk na hradeckých náměstích. Stromy byly součástí vánoční výzdoby krajského města a zdobily je tisíce LED diodových žároviček. Teď už je ale definitivně po svátcích a pouhé jedno dopoledne stačí, aby byly všechny uklizené a nezůstalo po nich víc než pár pilin a jehličí.

S pracovníkem technických služeb Tomášem Adamcem stojíme u druhého z kácených vánočních stromů na Masarykově náměstí v Hradci Králové.
„Asi jej postupně odřežeme. To bude asi nejlepší, s ohledem na zdejší dlažbu, aby se neponičila. Druhý plán byl, že jej shodíme dolů, to ale raději nebudeme riskovat. Takže z plošiny nejprve odřežeme větve a potom na ně naházíme jednotlivé špalky, aby dlažba netrpěla. Kluci to potom naloží a odvezou na skládku."

Jak poznat zdravý vánoční strom, který by vydržel přes celé svátky?

Revírník řeze vánoční stromek

Lesníci na Hradecku mají mají na Vánoce připraveny tisíce smrčků, borovic a jedlí. A už se pomalu chystají na prodej vánočních stromků. Například v Hradci Králové je začnou prodávat od 1. prosince. 

Plošina s Tomášem Adamcem dosedla opět zpátky na zem. Jak dlouho celé pokácení stromu trvalo?
„Tak 20 minut. Horší je vždy ten strom postavit. Skácet jej, to už je potom maličkost."

Pro technické služby v Hradci Králové úklidem vánoční výzdoby končí jedna dlouhá etapa, která začala už vloni v září vytipováním vhodných stromů.

Pracovníci technických služeb v Hradci Králové odstranili vánoční stromy

A vyvrcholila na konci listopadu jejich řezem, převozem a instalací, vysvětluje Daniel Jeřábek, který má ve městě na starosti zeleň: „Celkové náklady na tuto operaci od začátku až do konce činí zhruba 170 tisíc korun. Je to za všechny tři vánoční stromy, na Náměstí 28. října, na Velkém náměstí a Masarykově náměstí."

Současně s tím začalo i odstraňování světelných dekorací po celém městě, které by mělo být hotové do konce února.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související