Zkontrolujte si platnost svého řidičského průkazu. Za jízdu s prošlým dokladem vám hrozí pokuta

21. leden 2022 08:34

Řadu lidí po celém Česku letos čeká výměna řidičského průkazu. Jen na Královéhradecku by si pro nové řidičské oprávnění mělo přijít zhruba 5 500 řidičů. Platnost končí především lidem starším 61 let. 

Čtěte také

„Celkově máme v naší působnosti magistrátu města Hradec Králové v evidenci více než 138 tisíc řidičů,“ říká vedoucí oddělení registru řidičů Hradec Králové Lukáš Korbel.

Zhruba třetina výměn řidičského průkazu se pak na Královéhradecku týká lidí starší 61 let. Početně zastoupená je i skupina řidičů mezi 41. až 50. rokem věku. „Lhůta pro vyzvednutí dokladu je do 20 kalendářních dní. Nicméně ze zkušenosti víme, že v současné době řidičské průkazy vyměňujeme i po deseti či dvanácti dnech.

Čtěte také

Zájemce může požádat i o dřívější vydání dokladu a to do 5 pracovních dní. Za to si ale připlatí 700 korun. „Kdybyste si průkaz rozšiřovala o další skupinu oprávnění, tak tam ta možnost vydání do 5 pracovních dní existuje, ale u prvožadatele, u prvního dokladu, to nelze.

Nový průkaz může řidič získat buď osobně nebo elektronicky. Většina lidí ale prý spíše preferuje právě osobní setkání. „Občan přijde bez jakékoliv rezervace v úředních hodinách na odbor dopravně správních agend a podá si žádost o vydání nového dokladu. Je třeba, aby měl u sebe stávají doklad a doklad totožnosti. Fotografie už v dnešní době není zapotřebí.

Čtěte také

Při druhé návštěvě úřadu si pak žadatel nový řidičský průkaz vyzvedne a ten stávající tam nechá. O nový doklad mohou lidé žádat nejdříve 3 měsíce před ukončením jeho platnosti. V případě, že budou řidiči jezdit s prošlým průkazem, mohou dostat pokutu.

„Řidiči, který jezdí s prošlou platností řidičského průkazu, hrozí na místě pokuta až do výše 2 000 korun. Na propadlý průkaz řidiče upozorníme a vyzveme ho, aby si nový řidičský průkaz nechal vystavit, říká mluvčí krajské policie Iva Kormošová.

A dodává, že policie za jízdu s neplatným řidičským průkazem neodebírá body.

Spustit audio

Související