Zlín nabídne lidem sdílená kola, plánují se i koloběžky

15. duben 2021
Zprávy ze Zlínska

Lidé ve Zlíně můžou začít využívat takzvaná sdílená kola. Radnice nechá postupně do ulic rozmístit 145 šlapacích a elektrických kol.. Vstup do Zlína také připravují společnosti, které se zaměřují na pronájem koloběžek.

Jak uvedl mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer, v ulicích Zlína bude rozmístěno 120 mechanických kol a přibližně 25 elektrokol, prvních 15 minut jízdy bude bezplatných. K dispozici jsou zatím na několika stanovištích, postupně jich přibude. Kola budou umístěna na předem určených místech, kterých bylo ve spolupráci s městem vytipováno pět desítek. Jde o kola společnosti Nextbike, do města se podle radnice chystají také společnosti Bolt a Lime, které se zaměřují na pronájem sdílených koloběžek.

"Rozhodli jsme se zařadit Zlín mezi města, která tuto možnost sdílené mobility nabízí. Zatím se jedná o pilotní projekt na jeden rok, čili do dubna 2022. Na konci roku 2021 na základě dat vyhodnotíme, zda je ve Zlíně o tento druh sdílené individuální přepravy zájem a stanovíme zadávací podmínky pro nové výběrové řízení na tuto službu pro občany," uvedl primátor Zlína Jiří Korec (ANO).

"Aby nedocházelo k blokování veřejného prostoru nebo hromadění kol na exponovaných místech, budou na provoz ve Zlíně dohlížet pracovníci společnosti. Ti budou kola udržovat a přepravovat na jednotlivá stanoviště dle potřeby. Odstavná místa budou postupně označena formou polepu a po několika měsících dojde k vyhodnocení a revizi vhodnosti a počtu odstavných ploch," doplnil mluvčí Melzer.

Na sdílených kolech se mohou svézt lidé v řadě měst v Česku, ve Zlínském kraji je tato možnost od dubna také v Uherském Hradišti, kde bude rozmístěno 40 stanic se 75 koly.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroj: Magistrát města Zlín
Spustit audio

Související