Změny na silnici I/37 u Dražkovic. Bez semaforů, nebo i bez křižovatky?

17. leden 2024 09:24

Namísto dvou pruhů čtyři a problémové semafory pryč. Hlavní trasu z Pardubic do Chrudimi čekají výrazné změny. Ředitelství silnic a dálnic chce silnici I/37 rozšířit a zbavit se místa, kde často vznikají kolony. A to je světelná křižovatka v Dražkovicích.

Čtyři pruhy ve směru od Hradce Králové zatím končí při výjezdu z Pardubic na úrovni nadjezdu u Parama. A rozšíření je navržené v navazujícím úseku, který je dlouhý skoro osm kilometrů a vede až do Vestce u Chrudimi.

Podle zpracované studie je silnice 37 na hraně kapacity, projede po ní 16 až 18  tisíc aut denně. Do budoucna proto bude nutné trasu rozšířit. Dražkovická světelná křižovatka se ucpává každý den v ranní a odpolední špičce už teď, proto semafory mají zmizet. 

Světelná křižovatka na silnici I/37 u Dražkovic

Tři možná řešení:

  1. Zrušení křižovatky. Široká silnice I/37 zůstane a silnice na Staré Jesenčany povede nad ní po novém nadjezdu.
  2. Prakticky shodná s první variantou, navíc zahrnuje výstavbu souběžné silnice, která by vedla na mimoúrovňové křížení u Dražkovic a umožnila by napojení na hlavní trasu.
  3. Výstavba další mimoúrovňové křižovatky Jesenčany - tedy žádné semafory, ale zároveň zachovaná možnost najet na silnici 37 na stejném místě.
Tři možná řešení úpravy křižovatky u Dražkovic: úplné zrušení křižovatky (nadjezd) - červeně, vybudování souběžné silnice - zeleně, nebo stavba nové mimoúrovňové křižovatky - modře

Zatím je rozšíření silnice ve stadiu studie, podle které není změna naléhavá, ale může se to změnit. Provoz na silnici I/37 totiž výrazně ovlivní jiné stavby - jihovýchodní a jihozápadní obchvaty Pardubic.

Obě trasy totiž vyústí do stávající (v budoucnu upravené) okružní křižovatky u Dražkovic. Je tedy pravděpodobné, že se v místě dopravní zátěž ještě zvýší. Jihovýchodní obchvat má stavební povolení a práce by mohly začít už příští rok. U jihozápadního ale zatím pořád není jasné, kudy přesně trasa povede.

Spustit audio

Související