Značkaři na Náchodsku chtějí letos otevřít nové turistické trasy. Co všechno musí zajistit a sehnat?

5. únor 2022 08:47

Značkaři turistických tras na Náchodsku se připravují na sezónu. Chtějí otevřít nové turistické trasy a je před nimi také oprava více než 300 kilometrů stávajícího značení. Práce v terénu začnou hned na jaře, už v této chvíli ale musí nakoupit například 150 kg barev na obnovu značení.  

Čtěte také

A připravit musí také stavební materiál a cedule, které budou osazené do začátku turistické sezóny v terénu.

„Na druhé straně vidíte stojany na směrovky. A když se podíváme dál do garáže, tak tam je drobné značkařské vybavení, jako jsou barvy, štětce, samolepky a spojovací materiál ke směrovkám,“ ukazuje Pavel Staněk z Klubu českých turistů, předseda značkařského obvodu Náchod.

Po pravdě řečeno, vypadá to v této v uvozovkách obyčejné garáži spíš jako v prodejně nejrůznějšího materiálu. Teď pro značkaře vše začíná, byť je ještě venku sníh.

„Materiál pro letošní sezónu jsme objednávali už v březnu loňského roku. Čili vlastně rok a čtvrt dopředu. Tím, že jsme materiál naskladnili, tak už jsme na sezónu, co se týče materiálu, připraveni.

Co všechno je na sezónu zapotřebí?

Čtěte také

„Víme, že letos budeme obnovovat značení zhruba 330 kilometrů pěších turistických tras. Letos v našem obvodě obnovujeme všechny červené trasy a třetinu žlutých. Tedy tomu musí odpovídat adekvátní množství barev. Červená a žlutá, k nich potom samozřejmě i bílá, protože to je barva, která se objevuje na každé značce.

„A ještě k tomu takzvaná zastírací barva, která je hnědá. Protože barvy rostou společně se stromem a je zapotřebí neustále udržovat jejich pravidelný tvar.

Jdeme se podívat na druhou stranu. Tam to není jako v prodejně barev, ale spíš jako v železářství. Jsou tu různé tyče, ale také dřevěné cedulky.

Čtěte také

„To jsou nosné prvky, na které se na rozcestích přidělávají směrovky. A to, co tady teď vidíte, je materiál na jednu sezónu. Pro vaši zajímavost, spotřebujeme zhruba 150 kg barev, k tomu značkaři dostanou asi 100 štětců.

„Potřebujeme pro letošní sezónu zhruba 20 nosných prvků, takzvaných směrovníků. A máme naplánovánu výměnu asi pěti turistických map. Ty jsou tady za námi. Můžete je vidět v provedení dřevěném, to je do přírody a do lesa, nebo v provedení kovovém, které se používá do měst a obcí, dodává Pavel Staněk.

První změny na stávajících i nových turistických trasách začnou zhruba do měsíce. První značkaři potom na Náchodsku vyrazí do terénu ihned jakmile se olistí stromy.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související