Zničení České republiky. Radši bych o procento zchudl, než abych tady měl africké a islámské migranty a bál se vyjít ven, říká Tomio Okamura

Jak hodnotí dvacet let českého členství v Evropské unii parlamentní opozice? Proč chce hnutí SPD vyvolat referendum o vystoupení z EU? A co podle jeho předsedy znamená pro Česko migrační pakt? „Migrační pakt vznikl na základě iniciativy Německa, Itálie, Španělska a Francie právě proto, že se potýkají s nezvládnutým množstvím migrantů z Afriky a z islámských zemí,“ tvrdí šéf hnutí SPD Tomio Okamura. Moderuje Tomáš Pancíř.

Ve středu uplynulo přesně dvacet let od vstupu Česka do Evropské unie. Vy jste při této příležitosti na sociálních sítích ostře kritizoval EU. Máte pocit, že by se lidem v Česku žilo lépe, kdybychom před dvaceti lety do EU nevstoupili?

Odpovím vám úplně jednoduše. Podívejte se na aktuální průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd, kdy EU důvěřuje nejméně Čechů od roku 2016. Evropské unii důvěřuje pouze 46 procent občanů, neboli většina Čechů EU nedůvěřuje. Souhlasím s nimi, vidím to stejně kriticky.

Můžeme přidat třeba průzkum STEMu, ve kterém to vyšlo opačně, nebo také březnový projekt Rozděleni Evropou…

V každém případě vidíte, že je to minimálně půl na půl.

… kde 60 procent lidí odpovědělo, že kdyby bylo referendum, tak by hlasovali proti vystoupení. Ale já jsem se ptal na něco jiného. Myslíte, že kdybychom nevstoupili do Evropské unie, že by se Čechům žilo lépe?

Myslím, že ano. Budu úplně konkrétní. Za prvé, my na EU finančně doplácíme. Mám tady samozřejmě podrobnou analýzu, kdy na jednu stranu ministerstvo financí například za rok 2023 sdělilo, že máme kladné saldo 89,5 miliardy korun, neboli že jsme dostali z Evropské unie o 89,5 miliardy více.

Ovšem sám určitě víte, že ministerstvo záměrně nezapočítalo mnohem vyšší náklady na členství v EU, což je až 200 miliard korun ročně. Oni například započítali například příjmy z dotačního programu Next generation EU, 39,5 miliardy. Ovšem zapomněli říct, že je to na základě dluhopisů EU, za které ručí Česká republika, že to budeme muset splácet. Dokonce to splácíme do roku 2058…

Pardon, já se ptám na dvacet let. Vy mluvíte o roku 2023. Když jsem se díval na ten součet, za těch dvacet let vychází po odečtení nákladů jenom z evropských dotací plus pro Českou republiku bilion korun, neboli tisíc miliard.

Proto se vám to teďka snažím vysvětlit, že statistiky, které nám předvádí ministerstvo financí, se týkají pouze dotací, ale už nezapočítávají náklady.

Já vám do toho nechci skákat, ale v tom bilionu, který prezentovalo ministerstvo pro evropské záležitosti, byly náklady odečteny a vycházelo z toho za dvacet let opravdu 1,046 bilionu v plusu.

Ne, ne, ne. Já tady mám přesně tu statistiku. Například náklady na emisní povolenky  elektřinu máme kvůli nim dražší o jednu korunu na kilowatthodinu, to znamená ročně cca 60 miliard korun. A rychle se dopočítáme i k velice vysokým částkám.

Náklady na obnovitelné zdroje energie – to je to, co máte na fakturách a platí to každý občan – 44 miliard ročně navíc kvůli projektu EU. Náklady na přimíchávání biopaliv do benzinu platí každý občan, když tankuje – přibližně osm miliard korun navíc. Náklady na emisní povolenky pro teplárny – opět započítáno v ceně tepla – dvanáct miliard korun ročně.

Dále nejsou započítány náklady na administraci dotací EU – administrativní náklady jsou i úředníci, kteří to zpracovávají – cca deset miliard korun ročně. Dále kofinancování dotací – to nejsou jen dotace, ale když jsou tady dotace na lavičky nebo na rozhledny v údolí, jen aby se vyčerpaly, v Jihomoravském kraji z rozhleden není nikam vidět – kofinancování je přibližně 4,14 miliardy korun ročně.

„Zničení České republiky“

Hnutí SPD prosazuje referendum o vystoupení z EU. Pokud by bylo vypsáno a dopadlo tak, že bychom zůstali v EU, jak ukazuje průzkum Rozděleni Evropou pro Český rozhlas, respektovali byste to? Znamenalo by to, že byste přestali usilovat o vystoupení z EU?

Samozřejmě, protože my máme v názvu „přímou demokracii a svobodu“. My bychom rádi prosadili zákon o referendu. Jsme jediná strana, která ho prosazuje ve Sněmovně, a přitom jsme, tuším, pouze poslední ze dvou zemí v EU, která nemá celostátní zákon o referendu. Takže my chceme demokracii, ostatní ji odmítají.

A pokud by to tak dopadlo, přestali byste usilovat o vystoupení z EU?

Respektovali bychom to, ale samozřejmě bychom dál vysvětlovali občanům, jaké jsou klady i zápory. Teď si představte, Fialova vláda odsouhlasila migrační pakt EU. To znamená, nám se sem budou za dva roky, kdy to má platit, nastěhovávat islámští a afričtí migranti.

Jak to chcete přepočítávat na peníze? Vždyť to je zničení České republiky, bezpečnosti a všeho. Kolik to má, pane redaktore, finanční hodnotu, když to přepočítáte na dotace? Já budu upřímný, radši bych o procento zchudl, než abych tady měl africké a islámské migranty a bál se jít ven.

Podle vašich slov do Česka budou kvůli migračnímu paktu přicházet Afričani. Četl jste migrační pakt?

Samozřejmě, mám tady podrobnou analýzu.

Kde v něm čtete, že budou přicházet do Česka Afričani?

Pane redaktore, teď si snad děláte legraci.

Nedělám si legraci. V něm jsou přece varianty, ze kterých si Česká republika může vybrat.

Děkuji, ale migrační pakt, jak víte, vznikl na základě iniciativy Německa, Itálie, Španělska a Francie právě proto, že se potýkají s nezvládnutým množstvím migrantů z Afriky a z islámských zemí.

Potencionální vláda

Podle ve čtvrtek zveřejněného volebního modelu agentury Median je SPD třetím nejsilnějším politickým subjektem u nás, za prvním hnutím ANO a druhým ODS. Máte desetiprocentní podporu. Kdyby se konaly volby a dopadly tak, jak ukazuje volební model, měli byste s hnutím ANO ve Sněmovně výraznou většinu. Představitelé hnutí ANO ale v posledních týdnech několikrát řekli, že si nedovedou představit, že by s vámi vládli. Štve vás to?

Podívejte se, nám se proslýchá, že hnutí ANO chce dělat vládu s ODS. Já si myslím, že je to špatná zpráva. Andrej Babiš by měl na rovinu říct, s kým chtějí dělat vládu. My chceme spolupracovat, protože naší prioritou je ukončit Fialovu vládu a vrátit Českou republiku do normálu, aby český občan a Česká republika byli na prvním místě, aby naši lidi měli peníze.

My říkáme: „Peníze Čechům, ne Ukrajině a Ukrajincům.“ Říkám to na rovinu. Říkáme jasně, že nechceme euro ani válku. My prostě chceme normální životy. Aby lidi měli normální důchody, normální platy.

Není k tomu potřeba, abyste byli ve vládě, abyste měli větší vliv?

Je to potřeba a …

A proto, neštve vás, když o vás váš potenciální koaliční partner veřejně řekne, že s vámi nechce vládnout? Když Andrej Babiš řekl, že lžete, nedržíte slovo, a proto si vás nedovedu představit ve vládě?

No a pak byla legrace, když jsem se tázal, v čem lžu, tak se žádná odpověď nedostavila. Já to vnímám jako předvolební rétoriku. Samozřejmě všichni bojují o svého voliče. Vím, že Andrej Babiš má problém, že SPD je jedinou stranou v parlamentu, která říká „Peníze Čechům, ne Ukrajině a Ukrajincům“.

My jsme jedinou stranou, která říká: „Ukončeme zasílání zbraní a peněz Ukrajincům i Ukrajině. Přestaňme je podporovat, ukončeme válku.“ Tam je asi nějaký rozpor, možná je i v nějakých jiných tématech.

Ale já myslím, že na všem se dá domluvit. Myslím, že bychom měli zatáhnout za jeden provaz, že prioritou musí být ukončit Fialovu škodlivou vládu. Pojďme to znova udělat tak, aby Češi a Česká republika byla na prvním místě, Češi, Moravané, Slezané.

Jak reaguje Tomio Okamura na vyjádření prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu, Tomáše Prouzy, podle kterého bychom při odchodu z EU ztratili pětinu pracovních míst? Jaká je šance, že hnutí SPD vytvoří příští vládu s hnutím ANO? A jsou nějaké body, ve kterých se opozice shoduje s vládou na důchodové reformě? Poslechněte si celý rozhovor vedený Tomášem Pancířem.

autoři: Tomáš Pancíř , job
Spustit audio

Související