Zubří stádo v oboře Židlov má novou krev. Přibyli dva býci z Milovic, zatím se moc neukazují

7. březen 2024

Zubři v České republice prožívají stěhovací „akci kulový blesk“. Jednotlivé chovy si mění zubří býky a krávy a na Lipně vzniká nové stádo. A zapojený je i chov zubrů v 3 800 hektarů veliké oboře Židlov na Českolipsku.

Zubři u krmeliště v oboře Židlov

Zubří stádo v oboře Židlov má novou krev v podobě dvou býků z Milovic, a dvě tamní zubří dámy odcestovaly na Lipno. I když se více než 40hlavé v stádo zubrů evropského zdá být velké, najít ho na rozlehlé ploše obory není jen tak.

Redaktor Jaroslav Hoření se šéfmyslivcem mimoňské divize Vojenských lesů a statků Miloslavem Zikmundem objeli velikou část obory a navštívili v podstatě všechna krmeliště, kde se pravidelně přikrmuje, a zubra nepotkali. „Teď zrovna je období, kdy už začíná rašit tráva a zubr má možnost přirozené potravy. Takže ke krmelišti přijde, zobne si tam trošičku, ale pak se jde někam pást,“ vysvětlil Miloslav Zikmund.

Stádo má za sebou také poněkud stresující zážitek, kdy myslivci odchytávali dvě samice. „Naštěstí jsme to stádo potkali. Chovatelé si pro ně přijeli z Lipna, takže organizačně to bylo dost náročné. Museli jsme pozvat veterináře, protože zvířata se musela uspat, museli jsme mít dostatečně posíleno i personálně, abychom krávy naložili,“ popisuje.

Podle něj je standardní váha zubří samice kolem 300 kilo, dospělí samci pak váží až tunu. Odchytávané samice byly ale menší, podle odhadu kolem 250 až 300 kilo. A do obory na oplátku přibyli býci z Milovic.

Proč je důležité vyměňovat zvířata mezi stády? A jak probíhá začleňování nových kusů do stád, hlavně u zubrů, kde je matriarchát? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související