100 let republiky. Oslavte výročí s Českým rozhlasem Ostrava

24. říjen 2018

Společné páteční vysílání se slovenským rozhlasem, účast na sobotních oslavách města Ostravy a nedělní unikátní koncert ve Studiu 1. To vše v rámci 100. výročí republiky.

Český národ si tento rok připomíná sto let od založení republiky. Za tu dobu se vystřídalo několik generací a cestu demokracie, svobody a suverenity přerušovala období krize, totality i války. Bohatou historii našeho státu připomenou také všechny stanice Českého rozhlasu. Podívejte se, co pro vás přichystal Český rozhlas Ostrava.

Společné česko-slovenské vysílání

Jedním z programových prvků, kterými si připomeneme 100 let od vzniku Československa, bude společné česko-slovenské vysílání Českého rozhlasu Ostrava a Rádia Regina Stred (což je oficiální název regionálního rozhlasového vysílání RTSV z Banské Bystrice). Vysílat budeme živě v pátek 26. října od 09:00 do 12:00, budeme moderovat a vysílat současně z Ostravy a Banské Bystrice, výstupem bude jedno společné vysílání u nás i na Slovensku. Moderovat bude z Banské Bystrice Mariana Kovačechová, z Ostravy Richard Piskala.

Natočte vzkazy pro republiku do jejích dalších let

V rámci oslav 100. výročí vzniku samostatného československého státu město Ostrava pořádá velké oslavy a Český rozhlas Ostrava u toho nebude chybět. V sobotu 27. října od 14:00 přijďte na Masarykovo náměstí, kde budeme mít stánek zařízený ve stylu útulného prvorepublikového pokoje. V něm si budete moci natočit video vzkaz pro republiku do jejích dalších let, díky kterému pak budete mít šanci vyhrát digitální DAB+ rádio.

SBB & Jazz Q: slavnostní koncert ve Studiu 1

Slavnostní společný koncert Českého rozhlasu Ostrava a Polského Radia Katowice v rámci oslav výročí roku 1918 se odehraje ve známém Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava. Při příležitosti oslav 100 let od založení republiky a také 100 let polské nezávislosti vystoupí polská kapela SBB a česká kapela Jazz Q. Na své si tak přijdou milovníci jazz-rocku, blues-rocku, art-rocku nebo progresivního rocku.

Ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava právě probíhá soutěž o exkluzivní vstupenky na tento slavnostní koncert každý všední den v 9:50. Vyhrát vstupenky je také možné na facebookovém profilu Českého rozhlasu Ostrava. Slavnostní koncert se koná v neděli 28. října od 19:00 ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava.

Koncert bude také možné sledovat živě na YouTube kanále Českého rozhlasu a poslouchat živě na vlnách Polského Rádia Katowice.

autoři: tif , Zita Šperlínová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.