2. ročník plzeňského ARA Festu představil tradiční i současnou romskou hudbu

11. září 2018

V Plzeňském kraji žije více jak 30 tisíc Romů, svého vlastního festivalu se však dočkali až loni. Letošní druhý ročník ARA Festu, který organizuje spolek Ara Art, se konal koncem srpna a na místě byl přítomen i kolega Gerhard Hadi.

„ARA Fest je romský festival a paradoxně je jediným v plzeňském kraji. I proto jsme se minulý rok rozhodli, že tak velký kraj by si zasloužil mít svůj vlastní romský festival. Do loňského roku tu žádný nebyl.”

Mají o festival Romové i majorita zájem?

„Když jsme jej v loňském roce dělali poprvé, návštěvnost byla obrovská. Z toho vyplývá, že zájem o tento typ festivalu je.“

Dvoudenní program představil širokou škálu různých žánrů současné romské hudby. Nabídl program pro děti, ale i výstavu fotografií Sabiny Badžové či promítání filmu Cigán. Hudební program prvního dne byl bohatý. Návštěvníci festivalu mohli vidět koncert gypsy jazzu, nechyběl ani program pro děti s kolotočem a dalšími atrakcemi.

Tradiční romská hudba

Hlavním dnem ARA Festu byl den druhý. Na hlavním pódiu v centru města se vystřídalo mnoho umělců. Tradiční romskou hudbu reprezentovala cimbálová muzika Milana Demetera, se kterou jako host vystoupila plzeňská operní diva Bohumila Sommerová. Pokračuje Milan Demeter, zakladatel cimbálové muziky a sopranistka Bohumila Sommerová:

„Hrajeme tradiční romskou muziku.“

Při jaké příležitosti Vaše kapela vznikla?

„My už se známe spoustu let. Nejsme stabilní kapelou, dáváme se dohromady, třeba když někdo potřebuje romskou tradiční a cimbálovou muziku. Vím, koho mám oslovit, jaké k sobě vzít muzikanty.“

„Kapelu jsem dal dohromady já a sám vystupuji jako sólový zpěvák. Natočili jsme spolu i CD. Lidi, co mě znají, ví, že mám rád gypsy world music. Proto se snažím lidem v ČR ukázat, jak se hraje na Balkáně, jak se hraje v Rusku, zkrátka žánry z různých zemí.“

„Já jsem operní zpěvačka plzeňského Divadla JK Tyla. Momentálně jsem na mateřské dovolené, proto teď zpívám jen málo. A na hlase je to samozřejmě znát.“

„Jako malá jsem normálně vyrůstala mezi cigánama – jestli to teda takhle můžu říct – a hodně jsme poslouchali starý cigánský písničky. Myslím si, že veřejnost má právě o tyto staré věci zájem."

„Jako sopranistka mohu říct, že árií, které bych chtěla zpívat, je strašně moc. Mozart i české opery. Tajemství, Prodaná nevěsta, … Já sice ještě hlavní role nezpívám, ale učím se je. Vystudovala jsem plzeňskou konzervatoř, obor operní zpěv, a potom bratislavskou Vysokou školu múzických umění."

Cílem ARA Festu je představit tradiční i současnou romskou kulturní sféru a otevřít veřejný i mediální prostor.

autor: Gerhard Hadi
Spustit audio