Akce Jehla 2019: Strážníci z ostravských ulic vysbírali přes 130 stříkaček

17. duben 2019

Více než 130 injekčních stříkaček našli strážníci v ostravských ulicích během úterní akce Jehla. Je to o 40 méně než v loňském roce. Městská policie nasadila do mimořádné akce několik desítek lidí.

Policista René Volný právě našel v parku za Domem kultury města Ostravy pět injekčních stříkaček. Na jejich sběr si kromě kleští a dezinfekčního prostředku nezapomněl vzít i gumové rukavice, které jsou při této práci nezbytností.

„Tady je pět kusů, ulice Výstavní bylo asi deset kusů, na Jílové čtyři,“ vypočítává strážník a den zdaleka nekončí.

Skupina strážníků s Reném Volným je jen jedna z mnoha, která se v ostravských ulicích pohybuje. „Městská policie Ostrava se nejvíce zaměřuje na dětská hřiště, pískoviště, pak na odlehlejší místa, jako jsou průchody nebo opuštěné budovy. Jsou to taky parky nebo tábořiště,“ říká mluvčí městské ostravské policie Michael Beneš.

Volají děti, osvěta funguje

S tím, že by se někdo o injekční jehlu pohozenou venku zranil, se prý dnes už setkává minimálně. „Spíš se setkáváme s tím, že malé děti samy volají. Což je pro nás dobrá zpráva, že osvěta funguje. Strážníci pak přijedou, zajistí sběr a následnou likvidaci,“ popisuje Beneš.

Pokud kdokoliv použitou injekční jehlu najde, platí jednoduchá pravidla. „Zavolat linku 156, je to zadarmo. Popsat to místo, počkat na hlídku, která přijede. Nebo to místo nějak označit, když ten člověk tam nemůže počkat. Každopádně se toho nedotýkat,“ upozorňuje René Volný.

Strážnici se sběru nevěnují jen na jednorázové akci Jehla nebo na požádání lidí, vytipovaná místa pravidelně obcházejí a kontrolují.

Spustit audio

Související