Alena Zárybnická: Kancelář mám na hřebenech Krkonoš

1. září 2024

Alena Zárybnická přinese premiérové Zálety už za týden. Tešte se na zajímavé hosty. První setkání v září je tradičně se samotnou Alenou, prostě Alena hostem v Záletech Aleny Zárybnické. Ptal se jí moderátor Zdeněk Novák. 

Alena pracuje a připravuje se nad Špindlerovým Mlýnem u Brádlerových bud. Nesedíme ale v boudě.

Ano, já mám tu radost, že moji přátelé mi chtějí dělat radost. Doufám, že jim to dostatečně dokážu také oplácet já. Prostě mám to štěstí, že můžeme sedět v malém obytném autě, které funguje jako kancelář, ve kterém můžu putovat kdekoliv světem, tam kam prostě dojedu a mít prostor nasávat atmosféru toho daného místa a pracovat po každé odněkud jinou. Prostě ten klid, to, že si můžete sednout, zastavit se, rozhlédnout se kolem sebe a nechat se inspirovat. Co je víc?

Autem projíždíš nejenom Krkonoše, ale vlastně celou Evropu. Je to tak?

Já miluji Alpy. Když ta možnost je a můžu si dovolit vyjet na delší dobu nebo alespoň na tři dny, tak ráda vyrazím do Alp. Já úplně nemusím moře, mám ráda kopce, hory. Když pak třeba i moje zdraví začne fungovat teď na podzim trošku líp, než fungovalo přes léto, tak se zase ráda vrátím k tomu, abych měla v autě kolo a těšila se na pořádná panoramata.

Milí lidé v Krkonoších? Jsou od Harrachova až po Žacléř!
Alena Zárybnická

Vy jste v české televizi, Aleno, vydali už mnoho knih. U nás v rozhlase si vydala Zálety Aleny Zárybnické. Ale já tady vidím na tvém pracovním stolečku notebook a tam opět něco vzniká. Já myslím, že my jsme už to loni naznačili. Jak práce pokročily? A pro ty, co to neslyšeli, tak co vzniká?

Já mám velkou radost, že mi do života přišli skvělí kolegové, se kterými dohromady dáváme na trh dvě knihy. Dvě knihy, které budou vyprávět o lavinách, které se odehrály v Česku, nejenom v Krkonoších, ale i v Jeseníkách, v Beskydech, překvapivě třeba i v Krušných horách nebo na Šumavě. Dáváme dohromady, nebo dali jsme dohromady příběhy lidí, kteří se v nějaké roli objevili v lavině. A na základě toho jsme společně s kolegy popsali celkem 27 lavinových nehod, a proto tedy dvoudílná kniha. První díl vyjde v říjnu, druhý těsně po začátku roku.

Když už jsme na těch horách, tak doporučím, v jednom z příštích vydání Záletů bude hostem bývalý skokan na Lyžích Jaroslav Sakala, zůstaneme na horách.

To bylo úžasné setkání. Já už tenhle rozhovor mám natočený, protože jsme se spolu potkali v létě. Já jsem se s ním potkala přímo u těch skokanských můstků. A to setkání bylo tak velmi intenzivní, že mě motivovalo k tomu, abych se o skocích na lyžích obecně dozvěděla víc, abych pochopila systémy, kterými trénují, jak náročné to pro ně je.

Poslechněte si tipy na podzimní výlety v Krkonoších. Proč má Alena ráda hory? Co ji vedlo k tomu udělat si řidičský průkaz typu C? Co jsou němé značky Krkonoš? Jaké jsou podle Aleny Zárybnické nejkrásnější mraky? Poslechněte si v záznamu pořadu.

A ještě se koukněte na časosběrné video z Brádlerových bud. Alena v podcastu popsala, o které mraky se jedná. 

Spustit audio

Související