Ambrose Bierce: Zakleté údolí

5. březen 2022

Povídku Zakleté údolí najdeme ve výboru Josefa Škvoreckého Moxonův plán. Ambrose Bierce povídku napsal v roce 1871 a jde o první Bierceův text, který vyšel časopisecky. 

Příběh, jenž nás zavede do míst ztracených duší, dostal v rozhlasové podobě podtitul Jak Jo Dunfer přišel o největší šanci svého života.

Účinkuje: Petr Halberstadt
Připravila: Eva Lenartová
Překlad: Jan Zábrana
Zvuk: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 5. 3. 2022

Ambrose Bierce

Americký spisovatel, esejista a novinář druhé poloviny 19. století se narodil jako desáté ze třinácti dětí. Extrémně tvrdá „výchova“ jeho otce jej navždy poznamenala životní zatrpklostí. Už v patnácti letech raději odešel z domova, nedokončil vojenský institut a živil se příležitostnými pracemi.

Ambrose Bierce, 1892

Ambrose Bierce

Americký spisovatel, esejista a novinář druhé poloviny 19. století.

Během americké občanské války, v níž bojoval na straně Severu, byl roku 1864 těžce raněn a bolestmi hlavy pak trpěl po celý život. Po válce se Ambrose Bierce stal ceněným kritikem a publicistou, jen v osobním životě se mu nedařilo. S manželkou se rozvedl a oba synové zemřeli.

Biercovy povídky se vyznačují neúprosnou satirou, chmurným humorem, ale také tajemnou atmosférou hrůzy a jedovatě vybroušeným vtipem. Zvláštní je ostatně i neobjasněný konec jeho života. V říjnu roku 1913 se vydal do Mexika sledovat průběh probíhající občanské války, ale po třech měsících zmizel. Jeho další osud nikdy nebyl objasněn. Jistá svědectví však tvrdí, že byl na počátku roku 1914 zastřelen v Sierra Mojada, kde má pamětní desku.

autor: ele | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.