Ambulanci pro mladé sportovce otevřela havířovská nemocnice

22. únor 2022 07:20

Nemocnice Havířov otevřela novou ambulanci tělovýchovného lékařství. Ta zatím v Havířově, kde funguje přes 70 sportovních klubů a spolků, chyběla. Mimo základní vyšetření nabídne i takzvanou ergospirometrii.

Ergospirometrické vyšetření právě podstupuje jeden z prvních pacientů v nové ambulanci tělovýchovného lékařství v Nemocnici Havířov. Mladý volejbalista Matěj Chalánek musí na cyklistickém simulátoru šlapat zhruba deset minut s postupně rostoucí zátěží.

„Nejstěžejnější a rozhodující byla ta maska na obličeji, se kterou je to dýchání hodně ztížené. To bylo také rozhodující, ke konci už jsem na tom byl s dechem špatně,“ říká Chalánek.

Po celou dobu je napojen na EKG a má nasazenou masku, která zachycuje vydechovaný vzduch.

„Tu aerobní zdatnost jsme schopni vyšetřovat díky takzvané ergospirometrii. Pacient šlape na kole do maxima a následně mu jsou přístrojově analyzovány jeho plyny, když dýchá,“ vysvětluje primář dětského oddělení Hynek Canibal.

Zátěž musí být všestranná

Podle primáře na dětském oddělení často řeší dva extrémy. Obézní děti, které nesportují téměř vůbec, nebo naopak děti přetížené nadměrným tréningem. „Jsou často děti přetrénované, velice přetížené, které sportují v deseti či jedenácti letech i šestkrát týdně, ale jednostranně. Mohou sportovat pětkrát týdně, to je dobře, ale neměl by to být třeba jen hokej nebo jenom tenis. Dítě do dvanácti, třinácti let by mělo mít sportovní zátěž všestrannou,“ dodává Hynek Canibal.

Novou ambulanci si přišel prohlédnout i předseda Sportovního klubu stolního tenisu Havířov Nikolas Endal. „U nás děti trénují každý den a velmi brzy, někteří začínají už i dvoufázově. Takže když budou více pod kontrolou, budeme rádi,“ říká.

Vedení nemocnice chce ambulanci tělovýchovného lékařství propojit s dalšími odděleními. „Chceme do toho zatáhnout i ortopedy, fyzioterapeuty. Děti se špatně stravují, takže i nutriční terapeuty. Takže chceme dětem i rodinám poskytnout komplexní péči vývoje dětského sportovce,“ vysvětluje ředitel nemocnice Norbert Schellong.

Ambulance bude zatím otevřená každou středu. Ordinační hodiny se případně rozšíří podle zájmu veřejnosti.

Spustit audio