Apiterapie: Využití včelích produktů pro zdraví a léčbu, propadl ji i uznávaný architekt golfových hřišť

14. březen 2024

Libor Jirásek je uznávaný architekt golfových hřišť. Jím navržené greeny najdete po celé republice. V posledních letech ho ale spíš uhranula apiterapie – metoda, která využívá blahodárných účinků včelích produktů.

Když si zadáte do internetového vyhledávače jméno „Libor Jirásek“ nejde vám informace o tom, že je uznávaným architektem golfových hřišť po celé republice. Díky němu hrají golfisté svůj oblíbený sport třeba v Kácově, Mladých Bukách, Mladé Boleslavi nebo v Hostivaři. Už pár let se ale věnuje intenzivně jinému koníčku, a tím je apiterapie.

Apiterapie je léčebná metoda využívající včelí produkty. V posledních letech získává stále více pozornosti jako alternativní způsob léčby různých onemocnění. Tato praxe, která má kořeny v dávných kulturách po celém světě, zahrnuje využití medu, včelího jedu, pylu, propolisu a včelího vosku k podpoře lidského zdraví. Prospěšná může být při léčbě artritidy, infekcí, různých zánětlivých stavů nebo posílení imunity. Blahodárný vliv má také na psychiku.

„Je to především tradiční medicína. Apiterapie znamená, že používáme k tomu abychom zlepšili zdraví a obecně kvalitu života produkty včel. Včely nám nepřinášejí jen med, i když med je v dnešní době považován za sladidlo. Med je sám o sobě silný prostředek k uzdravení. Znamená to, že produkty včel vezmeme a použijeme k tomu, abychom buď preventivně působili na svoje zdraví, nebo proto, abychom se obtíží, které máme, dokázali zbavit,“ vysvětlil na úvod Libor Jirásek, který apiterapii sám zcela propadl a stal se včelařem.

Má to v genech

A jak se vlastně z člověka, který vystudoval vysokou školu ekonomickou, věnuje se energetice a strojírenství nebo stavebnictví, stane milovník přírody?

Libor Jirásek

„Pocházím ze starého rodu. Naše historie je psaná od roku 1492. Vždy to byli, dnes bychom řekli farmáři, dřív sedlák a zahradník. Ještě můj táta měl ruce až po lokty ve hlíně a mě to vždycky táhlo ven, tak jsem se samozřejmě zcela přirozeně v přírodě začal orientovat. Táta, ještě než odešel, říkal:  ,Každý zahradník chrání svého včelaře.’ Tak se stalo, že jsem se seznámil v naší vsi se Sašou Barkovem, který na naše pozemky přenesl své úly. Začal jsem se zajímat o včely, jejich denní život,“ uvedl.

Medu si začal více vážit. Zjistil, jak náročná práce včelaře je, a rozhodl se včelí produkty využívat ve prospěch zdraví veřejnosti. „Apiterapie je prospěšná, myslím, úplně všem. Doma to používáme pro miminka. Velmi to pomáhá všem, i těm nejstarším,“ řekl Jirásek.

Slavkovský les jako nejzdravější část republiky

Jak se daří této metodě na západě Čech? Má Slavkovský les nějaký vliv na včely? „Jednoznačně. Slavkovský les patří mezi nejzdravější části České republiky. Sami máme umístěná včelstva v Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, tak i naše produkty díky tomu nenesou žádné známky pesticidů, nebo jiných chemických příměsí. Jsme si tak jistí, že jsou pro lidi opravdu prospěšné,“ dodal.

Jak včelí produkty užívat? Jaká je historie apiterapie? Co všechno léčí? Poslechněte si celý rozhovor s Liborem Jiráskem!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.