Arašídové křupky. Pochutnáváme si na nich více než 40 let

Bez nadsázky můžeme říci, že tradiční arašídové křupky byly československým zlatem. Nechyběly na žádné oslavě, nabízeli jsme je návštěvám a často je mlsali i sami. K nejoblíbenějším arašídovým křupkám se přidružili i sýrovo-paprikové a příchutě už od 90. let doplňují málo známé česnekové.

Vůbec první křupky v Československé republice byly vyrobeny 1. ledna 1973 v Ostravě Svinově. Místní křupkárna, tehdy jediná svého druhu u nás, patřila státnímu podniku Mlýny Olomouc. Na dlouhou dobu zásobovala slanou pochoutkou zákazníky od Aše až po Čiernou nad Tisou. V 90. letech došlo k osamostatnění křupkárny a její privatizaci. Posléze se výroba přenesla do Ostravy Martinova, protože původní mlýn v Svinově vzal za své při výstavbě dálnice.

Tajný recept

Receptura na výrobu křupek zůstala po celou dobu nezměněna. Základem jsou kvalitní suroviny. Nahrubo mletá kukuřičná krupice, pražené arašídy, a to jak ve slupce, tak bez ní. K tomu trocha soli a rostlinného tuku. Samotná křupka vzniká ve speciálním stroji zvaném extruder. Ten pracuje na principu teploty a tlaku. Křupka se tak vlastně nafoukne a ne usmaží, jak se obávají mnohé dámy.

V křupkárně testují různé druhy kukuřičné krupice

Poté putuje do obalovacího bubnu. V něm se obalí směsí drcených pražených arašídů smíchaných s trochou tuku. Přes zásobníky, ve kterých se shromáždí potřebný počet křupek do jednoho sáčku, se dostanou až k balicím strojům. Hotové a uzavřené sáčky následně vyjíždějí na pás, kde zkušené pracovnice křupkárny pouhým pohledem poznají, který sáček nesplňuje danou normu.

Jak poznat správnou křupku

Dobře vyrobená křupka se nikdy nesmí přilepit na patro a musí vydat nezaměnitelný křupavý zvuk. Není-li tomu tam, byla při výrobě použita buď kukuřičná krupice nižší kvality, nebo byla její část nahrazena kukuřičnou moukou. A co mají všichni milovníci této slané pochoutky vůbec nejraději? Přeci shluk arašídů, který se utvoří na dně sáčku. To platilo pro mlsouny jak v době minulé, tak i dnes.