Areál ostravského Dolu Petr Bezruč se výjimečně otevřel veřejnosti

19. září 2017

K méně známým památkám na hornickou minulost Ostravy patří zbytky areálu Dolu Petr Bezruč ve Slezské Ostravě. Letos to je 175 let od začátku fungování šachty, která patří k nejhlubším v České republice. Důl je zavřený od roku 1992 a spravuje ho Státní podnik Diamo. Ten tam v minulých letech opravil zachovalé budovy včetně cenné těžní dvojvěže z počátku 20. století.

„My tady v areálu vlastně vidíme jen takové fragmenty bývalého dolu, který byl daleko rozsáhlejší. Diamo tady má poslední tři budovy – těžní budovu, budovu pomocného těžního stroje a budovu těžního stroje,“ říká Libor Jalůvka ze společnosti Diamo, která se o bývalé doly stará.

V budově pomocného těžního stroje se nachází i kulturní památka, těžní stroj z roku 1914. Je to jeden z nejstarších elektrických těžních strojů v revíru.

Dominantu bývalého dolu tvoří sdružená těžní věž. „První byla postavena v roce 1902, má výšku 33 metrů a ta druhá byla postavena později, v roce 1916, a vysoká je kolem 29 metrů,“ dodává Libor Jalůvka.

Industriální památky (ilustr. foto)

A jak to vypadalo dole v rubáni, si dobře pamatuje pan Přemysl Pekárek. Pracoval tady 40 let. „Nejhlubší místo bylo ve sloji Hermengilda v hloubce 1468 metrů. To bylo nejhlubší místo v revíru, kde se dobývalo. Bylo to náročné,“ vzpomíná.

Diamo zatím stále hledá někoho, kdo by vymyslel pro opravené budovy bývalého dolu nové využití a provozoval je.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio