Areál v Bukovci vás provede celou Evropou. Země poznáte podle pohádek

10. květen 2017
Česko – země neznámá

Za devatero horami a devatero řekami leží nejvýchodnější obec naší republiky, Bukovec. A v něm mámy svým dětem každý večer povídají pohádky, které nezačínají jako obvykle. Děti často slýchávají: Za našimi horami Čantoryjí, Stožkem, Filipkou, Krkavicí, Gróničkem, Bahencem, za Gírovou, Komorovským Grůněm a naší Kempou.

Dětem už v hlavičkách víří představa pohádkových bytostí, které se zabydlely právě u areálu Kempa, v údolí říčky Olzy. Jsou ze dřeva a každá z nich představuje jednu z pohádek té které evropské země.

Bukovecký areál nazvaný Cestujeme po Evropě je určený především dětem. Právě ty nadšeně obhlížejí chaloupku na kuří nožce, která patří Babě Jaze, měří Pinocchiův nos, posedí vedle Šípkové Růženky či osahají vlkovy brýle. Ale pro dospělé je procházka pohádkovou Evropou poučením.

Na každé soše najdete štítek s informací, ze které země daná pohádka pochází. A tak si konečně udělají jasno v tom, že spousta pohádek, které vyprávíme našim dětem, není vůbec našich. Červená Karkulka je německá, Šípková Růženka francouzská, jen hrdina Bajaja je opravdu náš. O původu Mrazíka snad nebude mít pochybnosti nikdo.

Okolí každé pohádkové postavy či bytosti je navíc upraveno, aby co nejvíce připomínalo danou zemi a zároveň nebylo cizí ani pro nás. Šípková Růženka spí na lavičce, kterou obklopují popínavé bílé růže a záhony vonících levandulí. U Bajaji rostou mladé lípy, u dánského Ošklivého káčátka zas vysoká šustivá tráva a pod nohami chrastí kačírek.

Na kus Dánska v Bukovci hledí český Princ Bajaja

Areál Cestujeme po Evropě v Bukovci je přístupný po celý rok. V zimě se na protějším kopci Kempa lyžuje, v létě se pak můžete vydat také Fitness stezkou směrem do centra Bukovce. A k nejvýchodnějšímu bodu České republiky je to odtud také coby kamenem dohodil.

Spustit audio