Aréna je zkolaudována a Votroci mají jistotu. V sobotu, a pak i v dalších zápasech, mohou hrát doma

3. srpen 2023 07:51

Fotbalisté Hradce budou moci v sobotu definitivně nastoupit k ligovému utkání doma, v nové malšovické Aréně. Stavba získala rozhodnutí o kolaudaci části stavby a padla tak poslední bariéra, která bránila i předprodeji vstupenek.

„Je to na podatelně.“ Náměstek hradecké primátorky Lukáš Řádek z TOP09 si dopoledne mohl oddechnout. To, co sice vypadalo pravděpodobně, ale nad čím se pořád vznášela spousta otazníků, se změnilo v jistotu. Stavební úřad vydal rozhodnutí o kolaudaci části stavby a v té chvíli bylo jasné, že se v sobotu bude v Hradci liga hrát.

Oddechli si i lidé z klubu

Sice existovala domluvená náhradní varianta odehrát celý podzim v Plzni - kam by Hradec podle řádů musel, pokud by nestihl první utkání doma - ale tu si generální manažer Richard Jukl vůbec nepřipouštěl. „My bychom do té Plzně snad ani nejeli. Já si to vůbec neumím představit. Protože oni s námi ani nepočítali, my jsme nepočítali s tím, že bychom tam měli jezdit.

Čtěte také

„Ta unavenost lidí, hráčů, personálu. Opravdu si neumím představit, že bychom tam na zápasy jezdili, doplňuje Richard Jukl.

Bezprostředně poté, co stavební úřad vydal rozhodnutí o kolaudaci, spustil klub prodej vstupenek. A téměř celou devítitisícovou kapacitu vyprodal za pár minut, říká marketingový ředitel Aleš Havel. „Taková situace nastala asi po 10 či 15 minutách, kdy větší bloky vstupenek byly vyprodány. Teď už tam zbývají jen jednotlivé vstupenky, dvě vedle sebe už nejdou koupit.

Sobotní duel bude tedy téměř jistě vyprodaný a pro klub i samotný stadión to bude velká zatěžkávací zkouška. Aréna sice kolaudaci má, ale není šance vyzkoušet řadu systémů, včetně například turniketů. Práce budou pokračovat i po sobotním duelu, město bude muset znovu jednat se stavebními firmami o dokončení zatím nehotového zbytku stavby.

Čtěte také

Investiční náměstek primátorky Lukáš Řádek, který se podle svých slov tak trochu v poslední době změnil v náměstka pro fotbal a pro stadión, tak ještě nemá hotovo. A bude zbytek agendy klidnější? „Nevím. Bylo by lepší, kdyby to ve stresu nebylo. Na druhou stranu, ty nedokončené části pořád zůstanou a musí se řádně dokončit.

„Protože smlouva o dílo mezi městem a zhotovitelským sdružením samozřejmě předpokládá dokončení celého díla. A já, jako náměstek pro investice, jsem zodpovědný za to, aby byla stavba v potřebné kvalitě dokončena jako celek, dodává Lukáš Řádek.

Dokončit zbývá ještě některé kanceláře, tělocvičnu a další prostory, na stavbě je přes dva tisíce drobných nedodělků. Většinou ale na místech, která není vidět - a zážitek ze sobotního utkání by tak fanouškům nemělo podle města nic pokazit.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související