Armáda spásy uspořádala tábor pro děti, které by jinak v létě nikam nejely

22. červenec 2023 22:45

Kolik dětí v Česku tráví celé prázdniny doma, zatím nikdo nespočítal. Dvě desítky z nich vzala na letní tábor na úpatí Pradědu Armáda spásy. Většina z nich je na letním táboře úplně poprvé. Jejich rodiče by ho zaplatit nemohli. Umožnili to dárci, kteří přispěli do veřejné sbírky.

Už vyšplhaly k vodopádům pod Pradědem, stříleli po sobě barvou a teď staví domečky  v lese. „Máme tam pavouky – tady je Alfred a tady Albert. Jeden je pod kamenem,“ ukazují děti.

Na tábor vybírá Armáda spásy peníze od dárců. Jinak by většina z těchto dětí o prázdninách vůbec nikam nejela. „V Kopřivnici je docela nuda. A já jsem z Chebu a tam mě to nebaví, protože u nás v činžáku strašně lidí kouří a to se mi nelíbí. My už jdeme za dva dny domů. Škoda, že to není na měsíc,“ vyprávějí děti.

Na letním táboře Armády spásy v Jeseníkách

Někteří jsou z azylových domů, jiní z rodin, ve kterých na prázdninové aktivity dětí nezbývá dost peněz.

„Spousta těch dětí byla na začátku odtažitá, nebo se ani neprojevovala. Někteří ani nechtěli jíst. To bylo taky zajímavé. Ale postupně se to v nich lámalo a hodně se změnili. U některých dětí to jsou obrovské posuny. Věřím tomu, že budou odjíždět jiní, než byli,“ říká Daniel Biško z šumperské pobočky Armády spásy.

„Snažíme se tady děti vést k tomu, aby se uměly o sebe postarat. A snažíme se je posouvat v hranicích v tom, že mohou poznávat nové věci. A zkoušet nové věci, co předtím nikdy nemohli zkoušet,“ dodává táborová vedoucí Daniela, manželka Daniela Biška.

Taky si zpívají – kromě těch, co právě drží bobříka mlčení. A na večer chystají oheň. Pro spoustu dětí obyčejný letní den, pro tyto Velké dobrodružství.

Spustit audio