Arnošt Martínek skončí ve funkci děkana Lékařské fakulty Ostravské univerzity

23. červenec 2020 07:50

Lékařská fakulta Ostravské univerzity bude mít nového děkana. Arnošt Martínek se rozhodl na svou funkci nejpozději na začátku nového akademického roku rezignovat. A to i přesto, že neplatnost jeho odvolání rektorem Janem Latou potvrdil soud. K odstoupení ho už dříve vyzývali kolegové z Lékařské fakulty kvůli neúspěšné žádosti o akreditaci na Obor všeobecné lékařství. Fakulta teď nesmí přijímat nové studenty do prvního ročníku.

„Byl jsem opakovaně ze všech stran vyzýván k abdikaci, ale v době, kdy nebyl ukončen soud a kdy nebylo ukončeno akreditační řízení. To znamená, odstupovat v době, kdy nejsou ukončena tato řízení, jsem považoval za nelogické a nevhodné. V době, kdy je výsledek akreditace znám, samozřejmě přiznávám i svou dílčí zodpovědnost,“ vysvětluje Arnošt Martínek, proč z funkce neodstoupil už dřív.

Čtěte také

Fakulta už teď začíná chystat volby nové. Žádost o akreditaci na obor Všeobecné lékařství je přerušená do konce tohoto roku. Nový děkan má tedy před sebou spoustu práce. Proto je důležité podle předsedkyně akademického senátu Hany Sochorové ho zvolit už v říjnu.

„Pokud bychom se už 1. září dohodli na termínech, že by volba mohla proběhnout 12. října, nemuseli bychom svolávat mimořádný senát. Je to hodně hraniční, ale dá se vyhovět všem lhůtám jednacího řádu,“ upřesňuje Sochorová.

Podle rektora Ostravské univerzity Jana Laty by ale bylo ideální, kdyby fakulta měla nové vedení nejpozději v září. „Protože jestli je v tuto chvíli pozastavena žádost do 31. ledna, tak je to šibeniční termín a nové vedení musí začít jednat nejpozději v září. A pokud nové vedení nastoupí někdy v říjnu nebo dokonce v listopadu, tak ta situace z mého pohledu není řešitelná,“ říká Lata.

Děkan Arnošt Martínek působil na Lékařské fakultě jako děkan v souhrnu pět let. Ve svém posledním funkčním období je od října roku 2018. Z funkce ho odvolal rektor kvůli machinacím při přijímání studentů. To ale soud v tomto týdnu označil jako neplatné.

Spustit audio

Související