Asociaci neprofesionálních komorních a symfonických těles hrozí zánik

30. listopad 2023 13:32

V Moravskoslezském kraji ubývá neprofesionálních orchestrů, které se věnují klasické hudbě. Na stránkách Asociace neprofesionálních komorních a symfonických těles najdeme 4. Z nich už ale jeden zanikl úplně a druhý se profesionalizoval. Zbývající neplatí členské příspěvky. I samotná asociace je už delší dobu neaktivní. A budoucnost je nejistá. Orchestry nemají o členství zájem a hrozí, že po třiceti letech fungování zanikne.

Symfonický orchestr Frýdek-Místek se ladí před pravidelnou úterní zkouškou. Je posledním neprofesionálním symfonickým orchestrem v regionu. „Sociálně nebo profesně jsme velmi rozliční – od doktorů, přes učitelky mateřské školy, až po důchodce,“ říká violista a vedoucí orchestru Vladimír Bláha.

Všichni hráči do orchestru chodí ve svém volném čase a hlavně zadarmo. „Orchestr má momentálně zhruba 40 členů s tím, že jsme zapsaný spolek, takže jsou to vlastně členové spolku,“ dodává. Frýdecko-Místecký orchestr si zakládá na tom, že funguje na neprofesionální a dobrovolnické bázi. A tradici chce udržet.

Neprofesionální soubory od roku 1993 sdružovala Asociace neprofesionálních komorních a symfonických těles. Už delší dobu ale není aktivní. Nekonaly se ani valné hromady.

Chybí mladá krev

„Z původních padesáti těles, které měly zájem být členem české asociace neprofesionálních orchestrů, zhruba před pěti až šesti lety došlo k velkému úbytku, kdy z tohoto počtu měly dál zájem se nějak aktivně zúčastňovat soubory v počtu osm, deset, dvanáct. Další věcí je, že v orgánech vedení byli věkově lidé, kteří se už potřebovali odpoutat, a nesehnali jsme mladou krev, která by se do toho zapojila,“ říká Jan Sáraz. Předseda, který nedávno abdikoval.

Na jaro chce asociace svolat valnou hromadu. Oslovila soubory s výzvou, aby mladší generace převzala vedení. Pokud se ale nikdo nenajde, asociace po 30 letech prostě skončí.

Spustit audio