Atletická Zlatá tretra znovu láká na sprinty a české hvězdy

20. červen 2019 05:20

Atletická Zlatá tretra podobně jako v éře Usaina Bolta láká na sprinty. Na startu stovky dnes bude osm mužů s osobními rekordy pod deset sekund. Znovu budou závodit i české hvězdy v čele s vrhači Barborou Špotákovou, Nikolou Ogrodníkovou, Jakubem Vadlejchem a Tomášem Staňkem. Slavnostní zahájení 58. ročníku je naplánováno na 17:30.

Dvojnásobný olympijský medailista z Ria Andre de Grasse vedle stovky poběží i dvoustovku, kde se utká s hvězdným Američanem Christianem Colemanem. Kanadský nejrychlejší muž současnosti věří, že by mohl v běhu na 200 metrů překonat jedenáct let starý rekord mítinku Usaina Bolta, který má hodnotu 19,83 sekundy.

Dálkaři Manyonga a Echevarría na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích

Hvězdou výšky bude královna této disciplíny Maria Lasickeneová. V dálce se bude snažit na loňský rekord mítinku 866 centimetrů navázat Kubánec Juan Miguel Echevarría, se kterým se utká i český rekordman Radek Juška. Koulařský český rekordman Staněk se utká s mistrem světa Tomem Walshem z Nového Zélandu i silnými Poláky Michalem Haratykem a Konradem Bukowieckým.

Na loňská vítězství mohou navázat oštěpaři Vadlejch a Ogrodníková. Do programu Zlaté tretry se vrátila míle, na níž bude k vidění souboj Jakuba Holuši s Filipem Sasínkem.

Soutěž kladivářek, která se obvykle konala o den dříve na rozcvičovacím stadionu, bude poprvé na Zlaté tretře na hlavním stadionu v předprogramu od 14:45. Polská hvězda Anita Wlodarczyková bude útočit na páté vítězství za sebou.

Čokoládoví předskokani

Na dnešní Zlaté tretře v Ostravě se kromě nejlepších světových atletů představí třeba i malé děti. Před začátkem hlavního programu se na Městském stadionu ve Vítkovicích odehraje finále dětského atletického mítinku Čokoládová tretra.

Semifinálových kol se v Ostravě zúčastnily více než tři stovky malých atletů. Děti od 6 do 11 let se utkaly ve sprintu a takzvaném hodu raketkou. Na Městský stadion ve Vítkovicích přijeli sportovci z celého Česka, Slovenska a Polska.

Jeden ze závodů Čokoládové tretry
autor: Lukáš Kaleta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související