Atmosféru hornictví zachycuje netradiční výstava o Karviné, kterou pomáhaly tvořit děti

1. únor 2018

Výstava, kde si hned při vstupu připadáte jako na rockovém koncertě a místo obrazů si můžete prohlédnout kahany, těžební věž nebo sbíječku. Takovou neobvyklou expozici má od tohoto týdne Karviná.

Představte si, že přijdete z práce a vaše dítko se vás zeptá, jestli mu můžete sehnat uhlí, helmu, nebo dokonce sbíječku. Tak přesně takové požadavky řešili rodiče karvinských školáků. Žáci totiž pomáhali s organizací výstavy, která ukazuje historii i současnost Karviné. A hornictví k městu neodmyslitelně patří. Unikátní výstava s názvem Karviná očima dětí začala v budově základní umělecké školy.

„Záměrně jsme pro návštěvníky nachystali překvapení formou tlačítek. A my si tak chceme připomenout atmosféru, která k hornictví patří. Takže třeba pomocí rockové hudby,“ říká učitelka Hana Boniattiová v jedné z místností, ve kterých je výstava k vidění.

Další z místností je tmavá, po stěnách je imitace uhlí a jsou zde i figuríny havířů. „Právě tady děti přinesly spoustu předmětů, které se používají nebo používaly. A podařilo se nám tak sehnat takovéto vzácné předměty, které si myslím, že pro některé mají svou cenu,“ dodává učitelka.

„Já jsem pomohla sehnat tuhle přilbu, mám ji od taťky. On pracuje na šachtě,“ ukazuje jedna z žaček. „Přišla jsem domů ze školy a řekla jsem – tati, potřebuji helmu.“

Na výstavě Karviná očima dětí

Největším ‚dodavatelem‘ těchto důlních předmětů je Markéta Hanzlová. „Bylo toho hodně, už ani nevím. Myslím, že tamtu modrou helmu, sbíječku. Ta je od dědy, pracuje na šachtě,“ říká skromně drobná dívka.

Usměvavý Dominik pak na výstavu sehnal a přinesl hromadu černého zlata. „Můj taťka totiž tahá dráty a mají tam uhlí, takže mi přinesl asi tři kila drobných kousků uhlí,“ dodává chlapec.

Více uslyšíte v reportáži, kterou jsme v Karviné natočili (viz odkaz v úvodu).

Děti, které pomáhaly výstavu tvořit
Na výstavě Karviná očima dětí
autor: ada
Spustit audio