Audit odhalil nedostatky v hospodaření Služeb města Rychvald

15. červenec 2019 16:30

Hospodaření Služeb města Rychvaldu je pod drobnohledem kriminalistů. Podle informací Českého rozhlasu audit odhalil rozsáhlé nedostatky. Radnice tvrdí, že bývalé vedení městské společnosti zbytečně utrácelo a neoprávněně používalo peníze, které vybralo od lidí jako zálohy na topení. Někdejší jednatel firmy pochybení odmítá.

„Přišlo se tady na nějaké manipulace i se základními prostředky. Celé služby skončily v mínusu zhruba milion osm set tisíc. Takže ty peníze odtékaly pravděpodobně nějakým záhadným způsobem úplně někam jinam,“ říká starosta Rychvaldu Milan Starostka (ANO).

Nelíbí se mu třeba, že si bývalý jednatel platil z účtů městské společnosti školení a konference.„Jsou tu takové záhadné služební cesty, dokonce i do zahraničí, a různé pobyty v poměrně drahých hotelech v Praze. Nevím, jestli taková malá firmička, která pracuje pro město, je nutno, aby sbírala zkušenosti někde v zahraničí a v Praze,“ dodává Starostka.

„Každý druhý den chodí pozvánky na různé konference, semináře. Většinou jsem si platil hotely ze svého. Někdy mi je proplatila firma. Někdy jsem jezdil vlakem za vlastní peníze, někdy sem jel firemním autem. To vše mám v pracovní smlouvě. Já jsem nic neporušil,“ reagoval bývalý jednatel Služeb města Rychvald David Kubas.

Je to také opoziční zastupitel za ČSSD a tvrdí, že za vším jsou politické boje. „Samozřejmě to beru jako mstu a nenávist,“ uvedl Kubas.

Případ tak už řeší specialisté z hospodářského odboru kriminální policie. „Prověřujeme možné protiprávní jednání související s řízením společnosti,“ potvrdil karvinský policejní mluvčí Miroslav Kolatek.

Zastupitelé rozhodli, že městské společnosti dají čtyřmiliónovou dotaci.

autor: ada
Spustit audio

Související