Avokádo

9. leden 2011

Milovníky ovoce asi první setkání s avokádem zklame. Oříšková příchuť mazlavé dužiny ani trochu nepřipomíná zakousnutí do šťavnatého jablka nebo letní osvěžení z melounu. Plod hruškovce, jak se rostlině česky říká, je ale výbornou surovinou pro výrobu různých salátů a pomazánek.

Průměrný plod avokáda obsahuje patnáct až třicet procent tuku. To ho řadí mezi potraviny, kterým bychom se kvůli linii měli vyhýbat, ovšem tyto rostlinné tuky mají schopnost snižovat nebezpečný cholesterol v krvi a mohou tak organismus chránit před srdečními nemocemi. Avokádo obsahuje taky minimální množství cukru, vysoký obsah vitaminu A, řady B, C a E, kyseliny listové, vlákniny, bílkovin a biologicky cenných minerálních látek. Je bohaté hlavně na draslík. Tělu dodává trochu škrobu a zároveň i čistý olej. Přestože jde o velmi starou kulturní plodinu, stále se ještě zkoumají její účinky na lidské zdraví. Japonští vědci například přišli s tvrzením, že pojídání avokáda má nečekaně příznivý vliv na léčení poškozených jater. Toho se dá využít hlavně u nemocí, jako je virová hepatitida. Japonský výzkum ale ještě není u konce. V každém případě už kvůli vysokému obsahu vitaminů a zdraví prospěšných olejů by se avokádo mělo v naší stravě alespoň čas od času objevit. Dužina je totiž navíc dobře stravitelná. Stejně jako jiné druhy ovoce, můžeme i avokádo využít v domácí kosmetice. Masku z avokáda, vyhlazující drobné vrásky, připravíte smícháním zralé dužiny avokáda s několika kapkami citrónové šťávy a lžící smetany ke šlehání. Masku naneseme na obličej a dekolt, necháme 20 minut působit a poté smyjeme vlažnou vodou. Hruškovec pochází ze Střední Ameriky, kde si ho obyvatelé oblíbili kvůli jeho výživné hodnotě. Zbytky plodů našli archeologové v indiánských hrobech z 8. století před naším letopočtem. Evropské dobyvatele avokádo svou nezvyklou a jemnou chutí doslova nadchlo, o čemž svědčí i jeden z latinských názvů tohoto stromu Persea gratissima, česky nejmilejší či přelahodná. Avokádo je hruškovité peckovité ovoce s kožovitou zelenou slupkou. Jádro se dá ze zralého plodu snadno vyloupnout. Je lepší plod neloupat, ale rozkrojit, nožem uvolnit pecku a dužinu potom vybrat lžičkou. Pokud se vám podaří pecku vytáhnout neporušenou a máte sklony k pokusnému zahradničení, zasaďte si ji. Brzy se objeví rostlinka, která vám může dělat radost třeba ve skleníku. Něco na zub Plodu hruškovce se v různých kulturách říká například máslové ovoce nebo třeba židovské máslo. To proto, že židé nekombinují mléčné a masité pokrmy a avokádo používají místo másla. Dužina se dobře maže na chléb a výborně chutná pod tvrdým sýrem nebo plátky rajčete. Jednoduchou pomazánku vyrobíme z dužiny jednoho plodu umíchané se stejným množstvím utřeného balkánského nebo plísňového sýru. Avokádo vám ale určitě zachutná i v kuřecím salátu nebo exotickém zapečeném avokádu s krevetami. Na salát si připravte 2 avokáda, 500 gramů pečeného kuřecího masa, listy hlávkového salátu, 3 lžíce majonézy, 1/2 šálku kysané smetany, sůl, mletý pepř a 1/2 lžičky hořčice. Avokádo podélně rozřízneme a vyjmeme pecku. Dužinu vyndáme ze slupky lžičkou a slupky odložíme. Později je použijeme. Dužinu dáme do mísy. Přidáme vykostěné a kůže zbavené na kostky nakrájené kuřecí maso a na nudličky nakrájené křehké listy hlávkového salátu. Majonézu rozmícháme se smetanou, osolíme a ochutíme pepřem a hořčicí. Směs lehce smícháme s připravenými surovinami a v chladničce necháme vychladit. Po vychladnutí vše naplníme do vydlabaných půlek avokáda a podáváme. Jako pozdrav z tropů nám může připadat druhý recept. Na ten potřebujeme 1 avokádo, 100 gramů mražených krevetek, 2 vejce natvrdo, 75 gramů majolky, kari koření, lžičku kaparů, šťáva z 1/2 citronu, strouhanku, 75 gramů tvrdého sýra a 30 gramů másla. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku. V misce rozmícháme rozmražené krevetky, nadrobno nasekaná vejce, sůl, majolku, kari, kapary a šťávu z 1/2 citrónu. Zlehka zamícháme a rozdělíme na půlky avokáda. Lžíci strouhanky promícháme se strouhaným sýrem, směsí posypeme naplněná avokáda, pokapeme rozpuštěným máslem a dáme na 4-5 minut zapéci do trouby nebo pod gril.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.