Balkán, Bardejov, Budapest a Bye Technik!

20. duben 2022

Dnešní ostravská Píseň domova skrývá ve svém názvu 4B a v jejím plynutí se od dunajské delty přes Vardarské jezero v Makedonii a rusínskou oblast východního Slovenska dostaneme až do maďarské metropole a přes vršky středoslovenské Poľany až na prkna Divadelního sálu Dům kultury města Ostravy.

Našimi průvodci budou hráčka na Panovu flétnu Liselotte Rokyta, multiinstrumentalista Tomáš Rossi, zpěvák Martin Kajzar, spevácka skupina Rosa z Prešova, skvělý primáš houslista Déki Lakatos Sándor, cimbálový virtuóz Oszkár Okros, famózní klarinetista Reszo Bujka, mladý talentovaný houslista a zpěvák Adam Machač, legendární primáš a zpěvák Miroslav Hlosta, doprovázejí Cimbálová muzika Friš, Sándor Déki Lakatos Gipsy Band a Cimbálová muzika TECHNIK Ostrava.

autor: Jan Rokyta
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.