Baška a Brušperk mají nevyhovující kvalitu vody

26. červenec 2018 17:15

Voda v nádržích Baška a Brušperk na Frýdecko-Místecku stále není vhodná ke koupání. Důvodem je výskyt toxických sinic. V nádrži Brušperk jsou navíc taky cerkárie, které mohou vyvolat vyrážky.

Deštivé počasí z minulého týdne se projevilo i ve zhoršení senzorických vlastností vody v některých sledovaných nádržích, dodala krajská hygienička Helena Šebáková.

"Z nádrží vzorkovaných začátkem tohoto týdne v okrese Nový Jičín byla senzoricky nejvíce ovlivněna nádrž Větřkovice a na Frýdecko-Místecku přehrada Olešná. Koupání v těchto nádržích však nepředstavuje zdravotní riziko," uvedla Šebáková.

Na ostatních vodních plochách, které byly monitorovány v tomto týdnu, je kvalita vody stále vyhovující. Šlo o tři místa Žermanické přehrady a nádrž Kacabaja.

Hygienici pokračovali i v kontrolách areálů letních umělých koupališť. "Zkontrolována již byla většina zařízení s vlastními odběry vzorků vody. Z výsledků laboratorních analýz, které jsou dosud k dispozici, nebyly zjištěny zásadní nedostatky," doplnila Šebáková.
Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě najdete zde.

zdroj: ČTK
Spustit audio