Beata Hlavenková: Chci zpívat něco, čemu věřím a co se mnou rezonuje

7. září 2020

Beata Hlavenková je hudební skladatelka, pianistka a nově objevená zpěvačka. Za své album Sně dostala cenu Anděla, před několika dny taky přebrala Cenu Jantar.

Rodačka z Vendryně se pohybuje mezi  jazzem, klasickou hudbou,  lidovou písní, popem a to všechno umí zabalit do vlastního nepojmenovatelného žánru. Je třeba i autorkou hudby k filmu Dukla 61.

„Je to poprvé, co celou tu desku zpívám... Proč ne dřív? No, já myslím, že se člověk v určitém věku snaží odblokovávat některé věci z dětství, z dospívání a já jsem vždycky měla pocit, že ten hlas není úplně mým silným nástrojem. Pak jsem se začala zajímat o písničkáře a tak jsem pochopila, že spousta věcí je jen o tom textu. Že člověk může zpívat nějaký super pop nebo operu nebo může vyprávět nějaký příběh. A docvaklo mi, že to je moje cesta. Že chci zpívat něco, čemu věřím a co se mnou rezonuje,“ říká.

„Zatím mi hudba nedošla. Já o sobě zatím nemám představu, že bych šla třeba do důchodu. To si říkám, že by byl můj konec, kdyby došla hudba. To je pro mě absolutní fascinace být kreativní ... to víme, že jo, bavíme se o společnosti, jak ta kreativita je na obtíž v různých totalitních a demagogických zřízeních. To je jako by vám vzali svobodu, když vás nic nenapadá," přemýšlí Beata Hlavenková v rozhovoru.

Beata Hlavenková - festival Jazz Goes To Town 2019
Spustit audio

Související