Beskydy nabízejí dobré podmínky, areálům ztěžují situaci karantény

27. leden 2022

Lyžařská střediska v Beskydech nabízejí před nadcházejícím víkendem velmi dobré podmínky pro lyžaře a snowboardisty. Horší je situace pro běžkaře, kteří sice do hor vyrazit mohou, ale podmínky na tratích nejsou ideální. Provozovatelé poukazují rovněž na to, že jim situaci ve střediscích komplikuje také aktuální systém testování a karantén. Chybějí jim totiž zaměstnanci, a zajistit provoz je tak složité, zjistila ČTK.

Celý areál je v provozu v největším lyžařském centru regionu Ski Bílá na Frýdecko-Místecku, kde je na sjezdovkách v průměru okolo 45 centimetrů sněhu. „Situace na sjezdovkách je super, pro běžkaře je to horší, tam pořád ten sníh chybí, na rolbu je to málo. Projeli jsme po sněžení z minulého týdne modrý okruh na Mezivodí a zpět, znovu už jsme ale do něj nejeli, protože kdybychom opět vyjeli do toho, co tam zůstalo, tak bychom to úplně rozbili. Čekáme na další sněžení,“ řekl provozovatel areálu Jaroslav Vrzula.

Dodal, že předpovědi počasí nejsou zcela jednoznačné, ale sněžit by zřejmě v následujících dnech mohlo. „Uvidíme, jak to bude vypadat. Aktuálně jsou tady hlavně lyžařské kurzy, i když dnes přijeli lidé i normálně. Tak, jak bylo první tři dny prázdno, tak dnes je lidí více. Všichni ale asi bojujeme s testováním a covidem. Postihlo to zdejší hotel i nás, už jsme se zaměstnanci totálně na hraně,“ uvedl Vrzgula. Ze tří desítek zaměstnanců má aktuálně v karanténě či izolaci šest, dnes míří na testy další dva. „Uvidíme, jak to bude probíhat dál. Další nemocné už si nemůžeme dovolit, protože to už potom nebude mít kdo obsluhovat,“ podotkl Vrzgula.

Obdobná je situace také ve Ski Opálená v Pstruží na Frýdecko-Místecku. Podle provozovatele Petra Mikesky je za současné situace pro areál těžší zajistit provoz, vše se ale zatím daří zvládnout. „Nikdo nám nepomůže, takže si skutečně musíme poradit nějak sami. Prostě se to objeví, jsou karantény, takže je to složitější. Na návštěvníky si ale stěžovat nemůžeme, je vidět, že lidé jsou obezřetní,“ míní Mikeska.

Areál má v provozu tři vleky a je v něm okolo 80 centimetrů sněhu. „Trochu sněhu napadlo, takže je zasněženo i mimo lyžařské tratě. V provozu máme tři vleky i ostatní zázemí od půjčovny až po restauraci. Tento týden máme navíc zabijačku, takže si návštěvníci pochutnají,“ podotkl Mikeska. Ani podle něj nejsou podmínky pro běžkaře zatím zcela ideální a tratě se nedají upravovat strojově, protože sněhová vrstva není dostačující.

zdroj: ČTK
Spustit audio