Beskydy uklízelo pět tisíc lidí, účast na akci Poděkuj horám byla rekordní

9. květen 2019 08:40

Pět tisíc lidí pomohlo uklidit Beskydy, naplnili celkem osmnáct velkoobjemových kontejnerů. Podle pořadatelů akce Poděkuj horám přišel historicky největší počet dobrovolníků od roku 2015, kdy se úklid Beskyd konal poprvé.

„Žlutý pytel máme na plasty, černý na smíšený odpad, rukavice ve třech velikostech. Když pytle naplníte, můžete se s nimi vrátit zase zpátky, nebo je odevzdáte jinde,“ vysvětluje dobrovolnice Klára Veselá na stanovišti u chaty Švarná Hanka.

Dobrovolníci naplnili celkem osmnáct velkoobjemových kontejnerů. Mezi odpadky se našly i kuriozity. „Bylo to velké množství obuvi, pak to byly fotoaparáty nebo psací stroj – to už ale dnes nikoho nepřekvapí, že si tahá práci i do lesa,“ uvedla předsedkyně spolku Čisté Beskydy Kateřina Piechowicz.

Asi nejkurióznějším nálezem byly stovky kilogramů barev ve Veřovicích. „Tyto barvy našla paní, která zalarmovala obec. Ta následně začala barvy uklízet. Potom se ale zjistilo, že to tam mají lesáci nachystané na natírání stromků. Tak je obec zase vezla zpátky,“ dodala Piechowicz.

Veškerý odpad, který dobrovolníci posbírali, spolek odveze na skládku, plasty pak na dotřiďovací linku a k recyklaci.

Spustit audio

Související