Bez stresu. Brunch je několikahodinovou oslavou jídla a pohody pro celou rodinu

V řadě pražských hotelů a restaurací mívají nejméně jednou měsíčně brunch. Jde o něco jako prodlouženou snídani. K dispozici bývá několik různých jídel, která jsou obvykle připravená ze sezónních surovin. A protože na brunche často chodívají i rodiny s dětmi, nechybí ani dětský koutek. Rodiče se díky tomu mohou lépe soustředit na dobroty.

Nabídnout hostům jen dobré jídlo a pití nestačí, trendem jsou v současnosti tematické brunche. Na stolech bývají většinou pokrmy a nápoje ze sezoně dostupných plodin, s nimi je také sladěn doprovodný program. Například v hotelu NH Prague City ročně pořádají 12 brunchů vždy pro 80 lidí, prozradila Denisa Stanislavová.

Různá úroveň

Brunche pořádá v Praze několik restaurací, ale ne všechny mají od svých hostů na sociálních sítích pozitivní reference. Mnohdy si musí zájemci svá místa rezervovat dlouho předem. Na internetu hosté mimochodem nediskutují jen o úrovni podávaného občerstvení, ale často i o programu – o tom, jestli se jejich potomci dobře bavili, nebo jestli byli patřičně sehraní muzikanti z kapely, která jim k jídlu hrála.

Pokud do internetového vyhledávače zadáte potřebná klíčová slova, zjistíte, že většina podniků v hlavním městě si za dospělou osobu účtuje necelých tisíc korun.

Jak vznikl brunch

Samotné slovo brunch vzniklo spojením anglického breakfest (snídaně) a lunch (oběd). Dnes jde spíš o označení sváteční hostiny zpravidla podávané formou bufetu, který začíná zhruba hodinu před polednem a nekončí dříve než ve tři odpoledne. Původně šlo ale o jednodušší záležitost. Jakési pozdní a prodloužené snídaně nebo spíš svačiny byly velmi oblíbené například v USA ve třicátých letech minulého století.

restaurace, oběd, porce, jídlo

Závěrem se ještě podívejme do pětihvězdičkového Malostranského hotelu Zlatá Studna. Tamní manažerka Andrea Černotová říká, že k nim chodí stále víc hostů ve všední dny na jakési prodloužené snídaně, často spojené s obchodním jednáním. Takže se prakticky objevuje také brunch v původním smyslu slova.

autor: pek