Běžec Sasínek na mítinku v Ostravě překonal český rekord na jednu míli

3. únor 2023 06:20

Čeští atletičtí reprezentanti Kristiina Mäki a Filip Sasínek tvoří už nějakou dobu sportovní pár. Mají spolu syna Kaapa a oba běhají střední tratě. Na čtvrtečním halovém mítinku Czech Indoor Gala v Ostravě měli vysoké cíle. Kristiina chtěla na trati patnáct set metrů zaběhnout limit na halové mistrovství Evropy, ale dvě kola před koncem vzdala.

„Měla jsem před závodem zažívací problémy. Při závodě jsem se necítila nijak špatně, ale bohužel to nešlo. Mrzí mě to takhle doma před tolika lidmi, ale bohužel jsem s tím nemohla nic dělat,“ popisovala Kristiina Mäki střevní potíže před závodem a doufala, že rodinnou čest zachrání její přítel Filip Sasínek v závěrečném závodě na jednu míli.

„V jeho případě očekávám osobák, což by znamenalo i český rekord. Musí to zachránit,“ usmívala se Mäki. A v závěrečné disciplíně jedné míli se Filipu Sasínkovi opravdu povedlo zabojovat i za svou partnerku a český rekord stlačit pod čtyři minuty. Konkrétně časem 3.57,62.

Kristiina Mäki a Filip Sasínek

„Člověk cítí trošku trému před domácím publikem a může se stát, že to nesedne. Moc dobře to znám. Při závodě stačí chvilka, kdy to člověk vzdá a všechno je ztraceno. Já jsem se ale cítil skvěle a chtěl jsem, aby národní rekord padl,“ radoval se Sasínek.

Běžnou tratí Sasínka je patnáctistovka, proto nezvyklou distanci musel běžet takticky. Psychicky je to jiný závod. Sice je delší jenom o sto metrů, ale pro hlavu je to dost.

A v cílové rovince sledovala snažení svého partnera i Kristiina Mäki. „Jsem za něj moc ráda, ale měl by dostat peníze za vodiče, protože ti neodvedli svoji práci a Filip jim udělal závod. On tohle ale umí, i když pár kol před cílem jsem o něj měla trochu strach. Tahat ostatní soupeře za sebou je vždycky těžké,“ chválila Sasínka jeho žena Kristiina Mäki. Rodinnou čest tak uhájil.

Spustit audio