Bohumín chystá u nádraží 70 cykloboxů. Budou odolné proti zneužívání

2. září 2021 04:16

V Bohumíně u nádraží budou mít lidé k dispozici cykloboxy, které jsou díky elektronickému časovému zámku odolné proti zneužívání. Budou v nich i nabíječky pro elektrokola.

Cyklisté budou mít k dispozici jiný typ kójí, než na jaké byli dosud ve městě zvyklí. Na rozdíl od rekreačních cykloboxů, které jsou pro dvě kola, jsou boxy u nádraží užší a vhodné jen pro jedno kolo, takže je doporučeno vkládat bicykl zadním kolem napřed.

Cykloboxy u polikliniky, příklad zneužívání

„Jde o boxy fungující na elektronický časový zámek. Uživatel do něj uloží kolo a pro jeho zabezpečení zadá čtyřmístný kód na klávesnici. Může použít i čtečku karet. Podstatná je maximální doba úschovy, která nesmí překročit 22 hodin. Po uplynutí této lhůty se box zablokuje a majitel se ke svému kolu dostane pouze za asistence městské policie a poplatek 200 korun,“ popsal princip nových cykloboxů bohumínský místostarosta Lumír Macura (ČSSD) s tím, že město tak chce zabránit zneužívání cykloboxů.

U dosavadní úschovy kol na klíč a mince opakovaně docházelo ke zneužívání nebo znečišťování. „Z velké míry jsou na vině bezdomovci, kteří je používají jako skladiště ošacení, zavazadel a různého haraburdí. Našli se ale i cyklisté, kteří si prostě klíč přivlastnili a schránku využívali podle vlastní potřeby bez ohledu na ostatní uživatele,“ vysvětlil místostarosta.

Nové kódované schránky na jízdní kola u vlakového nádraží by měly být vůči zneužívání a vandalismu rezistentní. Deset z nich je navíc vybaveno zásuvkou pro nabíjení elektrokol, která stále více získávají na popularitě.

Spustit audio

Související